povídka » Vastace
v Top10 1
hodnotilo: 13
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Vastace

Kategorie: sci-fi - horor - cestování časem

originální název: Vastation
originál vyšel: 04/2010

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 03.10.2017 00:34

Dobře, tohle je těžce subjektivní hodnocení, ale nemůžu si pomoci. Takhle svižně napsané běsnění z pohledu téměř božské bytosti, v podstatě nesmrtelné a k tomu dost psychopatické a sadistické, vážně každý neumí. Povídka svým dějem pokrývá celé eony, míchá prvky sci-fi, hororu i fantasy. Pokud by budoucnost měla vypadat tak, jak ji Barron maluje, asi bychom si všichni šli radši hodit mašle, ale je radost o tom číst a vychutnávat si i hlody, které to celé odlehčují. Ano, i když vám mozek žere mimozemská houba – hlavně nezapomenout krmit kocoura!

gokudo  | ***** 02.01.2018 17:45

Srdecni zalezitost, jedna z nejlepsich povidek v nadherne veci!

quinnet  | **** 29.05.2018 09:34

Pán spisovateľ sa v tejto poviedke riadne vybúril. Bezveký hlavný hrdina je stelesnením dekadentného zla, ktorý so záujmom likviduje celé planéty a potom ich znovu obnovuje, bojuje, či naopak sa spolčuje s mimozemskými nájazdníkmi a starovekými zlovoľnými božstvami. Nezabúda pri tom ani na jednotlivcov vo svojom okolí, len tak z čírej nudy či zvedavosti. Nebojí sa cestovať časom ba ani narušovať jeho kontinuitu. O dialógy tu ani nezakopnete a všetko je vyrozprávané z pohľadu hrdiny s nespoľahlivou pamäťou. Vydarený text so sarkastickým podtónom. Zaujímavosťou je, že autor tam akoby náhodne pridával niektoré motívy či rekvizity použité v iných poviedkach.

Lucc  | ***** 13.05.2019 10:57

Vastace je všechno nebo nic. Pro někoho nepochopitelný kosmický úlet, pro někoho skvěle nepochopitelný kosmický úlet se sžíravým humorem. Megahustý pacholek, ne Prastarý, ale jaksi jim podobný, si pohrává s realitou, časem, prostorem a vychutnává si převahu i podřízenost, bezuzdné násilí i své vlastní utrpení. Haluz s perfektně vypointovanými sarkasmy.

„Šukání své ženy jsem už dávno vzdal. Někdo to dělat musí. Lepší mlékař než já.“



WebArchiv - archiv českého webu