povídka » Muži z Porlocku
v Top10 2
hodnotilo: 14
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Muži z Porlocku

Kategorie: horor

originální název: The Men from Porlock
originál vyšel: 01/09/2011

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 03.10.2017 00:41

V podstatě esence obou hlavních témat knihy, tedy uctívání temných sil a nelidské, nezastavitelné zlo, před nímž jediná záchrana spočívá v tom, že si vás buď nevšimne, anebo „odloží na později.“ Hutná atmosféra hlubokého, zlověstného lesa, tajná vesnice prokletých, krvavé, kruté násilí bez servítků, přitom ne samoúčelné. Dokonale vykreslené postavy. Konec možná opět trochu rychlý, a proto „jen“ 90%, ale jinak není co vytknout.

quinnet  | **** 30.05.2018 14:53

Taký vylepšený Blackwoodov synek. Zemitejšie charaktery hlavných hrdinov, lepšia atmosféra, viac mrazivejších detailov.

Lucc  | ***1/2 16.05.2019 11:08

Čím déle čtu tuto sbírku, tím více jsem imunní vůči Barronovu psaní. První povídky mne někde uvnitř sevřely, ale vnitřní ptáče se už oklepalo a od půlky jsem až děsivě netečný. Je škoda, že jsem nebyl schopen si správně užít např. Saturnův chřtán nebo i Muže z Porlocku, protože jsou to povídky dobré až výborné. Škoda.
V této povídce se Lairdovi povedlo umíchat zajímavý koktejl uvěřitelných postav dřevařů a jejich předáků. Každý z hrdinů je sice stručně, ale alespoň nějak dokreslen (silák, mladý s čepicí, …) a mnozí mají i nějakou historii, obzvláště Miller, což je něco jako hlavní postava. Také prostředí a atmosféra olympských lesů ve Washingtonu a dřevařského tábora Slango někdy ve 20. letech 20. st. jsou kvalitně a uvěřitelně popsány. Ale tím positiva končí. Příběh je pro mne příliš rozplizlý, i když jej rámuje pohádka Rumplcimprcampr. Věci se dějí náhodně. Celá lovecká výprava pro maso je nelogická a záchranná mise je fiasko. Tohle je dobré možná pro ty, kteří chtějí cítit, že zlo se stává mimochodem a že do sraček lze prostě jen tak šlápnout, ale já chci něco jiného, něco víc. Nevím, jak to přesně popsat, ale Muži z Porlocku mne přese všechny své kvality a odkazy (pohádka, citát z Coleridge) a docela dobrý konec nedostali do kolen. Dokonce ani hlavu mi neschýlili.



WebArchiv - archiv českého webu