povídka » Jinýma očima
hodnotilo: 12
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Julie Nováková

Jinýma očima

Komentáře:
idle  | **** 02.06.2018 18:39

Byla kosmickou stanicí. Pak ji “zachránili”, teď je obyčejným člověkem. Vyléčili ji i z nemoci, která ji ochromovala předtím. Ale ten pocit být něčím větším, mít mnohem víc smyslů, jí pořád chybí. Některými motivy připomněla The Waiting Stars od Aliette de Bodard.

Madam Brbla  | **** 06.07.2019 15:33

Vnímání jinými smysly, různé úhly pohledu na stejný čin: co je záchrana a co zmrzačení? Autorka nutí čtenáře klást si nevšední otázky, přemýšlet nad nimi, snažit se vidět jinýma očima… Palec nahoru, jakkoliv mi k nadšení stále cosi chybí. 75%

quinnet  | ***1/2 29.01.2024 12:13

Človek si na lepšie ľahko zvyká, preto protagonistka nie je nadšená, že sa stala z kozmickej stanice opäť obyčajným človekom. Zvykanie na obyčajný život chvíľu trvá a keď sa zdá, že je odsúdená byť obyčajnou ženou, prichádza nová príležitosť. A možno nielen pre ňu. Pár poviedok s podobným námetom som už kedysi čítal, ale autorke sa darí to poňať z trochu iného uhla. Belestricky to je podané dosť suchopárne, dalo by sa z toho vytvoriť aj pútavejší text, ale rozhodne to nebola strata času. Zaujalo ma to.



WebArchiv - archiv českého webu