povídka » Surfer Girl
hodnotilo: 11
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip Fracassi

Surfer Girl

Kategorie: horor

originální název: Surfer Girl ˙
originál vyšel: 10/03/2017

Komentáře:
BorgDog  | *** 14.12.2018 20:38

Ne, tohle se nepovedlo. Sice sarkastické a vtipné, počínaje úvodní větou „Den poté, co se Adolf stal mužem, se jeho otec vypařil“ – což, jak záhy zjistíme, je míněno naprosto doslova, ale tím to končí. Navzdory celkem malé délce zavládne nuda, vykreslování kouzelných zákoutí psychopatovy duše už tu bylo mockrát a lépe, a pointu jsem prostě nepochopil. Co se dá dělat, v každé sbírce je nějaký slabší kus…

Lucc  | **** 22.03.2021 14:37

Lansdaleův odkaz mimózních, vidláckých a postižených hrdinů hororu žije! Tato povídka jakoby ze sbírky Bizarníma rukama vypadla, jen není až tak sžíravě sarkastická. Stejně jako Lansdale i Fracassi tím, jak popisuje bez příkras život amerických looserů, chtě nechtě ve čtenářích vytváří pocit, že kritizuje. Můžete si vybrat co všechno. Sociální systém, vzdělávání, konzumní způsob života, sobeckost, nezájem o okolí … Je dost možné, že to autor vůbec nezamýšlí, ale já to tam jako čtenář prostě vidím. Je to špatně? Neřekl bych.

V Surfer Girl také Fracassi dovádí k dokonalosti svoji techniku nevyřčeného. Jak v průběhu tak na konci se několik věcí nedozvíme. Můžeme se ale domýšlet. Samozřejmě jen to nejhorší. A to je skvělé. Právě za názvuky Lansdalea a za neomalenou otevřenost děje hodnotím povídku jako velmi dobrou až skvělou.



WebArchiv - archiv českého webu