povídka » Matka
hodnotilo: 11
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip Fracassi

Matka

Kategorie: horor

originální název: Mother
originál vyšel: 04/07/2015

Komentáře:
BorgDog  | ***** 14.12.2018 20:42

Tohle se naopak povedlo hodně. Studie rozpadu jednoho manželství, která by byla depresivní a děsivá i bez jakéhokoliv nadpřirozeného prvku. Fracassi tu má naprosto Kingovský cit pro psychologii, to, co čteme je tak přesvědčivé, až mrazí – včetně té černé magie. Konec ve stylu zhmotnělé metafory někomu nejspíš přijde problematický či přepálený, ale mně sedl výborně. S lehkým přivřením oka plná palba.

Lucc  | ***** 23.03.2021 09:13

Vím, že kdysi mě Julie milovala.

Manželství. Někteří k němu vzhlíží jako k modle, jiní pro něj mají jen slova pohrdání. Zkusme tedy slovo partnerství. Stabilní, funkční, přiměřeně naplněné láskou, … To už je hodnota, bezmála entita, kterou respektuje až obdivuje snad každý. Mějme tedy partnerství ženy a muže. Partnerství, kde si oba nesou silnou psychologickou zátěž z minula, kterou ale společně překonávají a snaží se s druhým žít v harmonii, neubližovat. A sledujme pomalý rozpad tohoto vztahu jak opadnutím snahy obou, tak vnějším vlivem. Naoko se vlastně nic nemění. Partnerství vzkvétá hmotně. Zdá se, že se mu daří i vnitřně, ale čtenář v pomalém vyprávění muže pociťuje neklid, tu a tam roztroušené náznaky toho, že stavba nemá pevné základy, a že dovnitř zatéká. To nemůže nechat chladným snad nikoho. Obzvláště, když se objeví dítě. Otázkou totiž není zda se slonovinová věž dokonalosti sesype, ale kdy a jak se to stane. A její pád bude veliký.

Nejspíš nemám Fracassimu co vyčíst. Pohybuje se opět na nejisté půdě. Nevíme časové určení, byť známe místo. Nevíme proč, ale tušíme jak a vidíme výsledek. Černá magie je zamlženě načrtnuta, jakoby nebylo jisté, zda je vůbec používána a zda není příčinou bujení zla jen sami lidé, deziluze, psychická nemoc, zda není jen v představách vypravěče. Není znám její záměr. Také je s podivem, jak je povídka, která má velmi sexuální potenciál, napsána dokonale zdrženlivě. Možná autor nemusel na scénu přivést dítě, ale nechat to v bazální rovině žena – muž, ale to už je jen drobný detail jinak velmi znepokojivé a přitom nevinné povídky.



WebArchiv - archiv českého webu