povídka » Mandala
hodnotilo: 10
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip Fracassi

Mandala

Kategorie: horor

originální název: Mandala ˙
originál vyšel: 10/03/2017

Komentáře:
BorgDog  | ***** 14.12.2018 20:53

Zřejmě jdu opět proti proudu, protože závěrečná a nejdelší povídka (spíš novela) je dle mého nářez v tom nejlepším kingovském stylu. Dva kluci. Dva otcové. Štípnutá tátova želízka, aby byla hra na policajty a lupiče zajímavější, a už se to veze, příliv stoupá, a mrtvá matka si přichází pro syna. Perfektní, včetně notně problematického happyendu, protože s čím že to Paul Denton uzavřel dohodu, se můžeme jenom dohadovat – a hezké dohady to vůbec nejsou. Takhle se má končit hororová sbírka!

Lucc  | **** 11.04.2021 14:37

Opět povídka, která se minula názvem. Už jsem si to říkal pri čtení Hleď, prázdnota několikrát, ale vždy jsem se nechal opět uchlácholit. Nyní ale cítím, že to byl Fracassiho záměr, jen netuším jaký.

Mandala je komorní drama otce, syna a zesnulé matky. A moře, Slunce a Luny. Ostatní jen statují. Drama o selhání a o silách, které mohou pomoci náhodě. O silách podivných, které umí zařídit, aby náhodné nedopatření eskalovalo až ke krutému konci. V jinak zcela realistické novele se objevují síly, které lidé znají málo nebo vůbec. Stejně jako yerry moc nechápu, proč autor nezůstal u čistě realistického podání, asi jako King v Římse, ale na druhou stranu proč ne. Oběť otce je inspirující tak či tak.



WebArchiv - archiv českého webu