povídka » Písečníci
v Top10 50
hodnotilo: 188
95%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Písečníci

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Sandkings
originál vyšel: 08/1979

odkazy: 1x [seriál]

Komentáře:
Duirin  | ***** 12.02.2007 23:06

Výborná povídka, která patří mezi mé 4 nej. Simon Kress se nezdá, ale je úžasný. Ovšem v porovnání s písečníky… no, nevím :)

magio  | ***** 14.02.2007 15:28

Vynikající povídka, která patří k nejlepším pracím ve fantastickém žánru.

firen  | ***** 15.01.2008 11:55

Opravdu povedená povídka. Líbilo by se mi, kdyby podle této povídky někdo napsal dlouhý souvislý příběh. Vystává však otázka zdali by takový příběh, nepokazil, či nepozměnil dojem z této povídky.

Majkl  | ***** 24.02.2008 00:07

Fascinujúca poviedka o mojej obľúbenej téme – chovateľovi exotických príšeriek. Veľa originálnych nápadov, vysoká čtivosť. Poviedku som čítal v digit. podobe, a neuvedomil som si, že namiesto knihy s jedným príbehom čítam poviedkovú zbierku. Takže v priebehu čítania knihy som sa tešil, že aká to je super kniha a tie nápady, atmosféra ma veľmi bavili, rozmýšľal som čo na mňa autor v priebehu knihy vybalí, keď už na začiatku je to také dobré. A tak som sa dostal ku koncu poviedky :((( Jednoznačne odporúčam.

papuja  | ***** 22.06.2009 22:23

Podle hodnocení jsem čekal, že to bude super. Ale takovou bombičku jsem nečekal. Skvělý nápad autora, který dotáhl svým umem k dokonalosti. Od začátku do konce není snad věta, u které bych jen pomyslel na to se zanudit. Kdyby bylo po mém, rád bych se o písečnících dozvěděl více. Jediné co tomu mohu vytknout je: proč toho není více, proč to není alespoň o trošku delší:o)))

KainIX  | ****1/2 22.12.2009 09:47

Výborná sci-fi povídka o jednom chovateli exotických domácích mazlíčků, kteří se mu „vymknou z rukou“. Výborná čtivost, příběh pádí rychle kupředu, jen dvě věci me trochu zarází – pozor spoiler – 1) že Kress je téměř bez mrknutí oka schopen zavraždit kohokoliv a kdykoliv, 2) že oranžoví (nejslabší) byli schopni přežít a metamorfovat! v pusté poušti.

Jinak ale opravdu výborná povídka, možná i nejlepší, jakou jsem kdy četl.

BlackDawn  | ***** 15.06.2010 21:08

Geniální a přitom tak jednoduché. Jen bych chtěl doplnit, že povídka Písečníci posloužila coby předloha pro první díl scifi seriálu The Outer Limits – Krajní meze a vlastně pomohla odstartovat tuhle seriálovou legendu. Pro úvodní dvoudíl je mírně přepracovaná, ale základ zůstal nezměněný.

Lucc  | ***** 16.06.2010 13:08

Vyzněním připomínají Písečníci Obraz Doriana Graye a vlastně do jisté míry i Zločin a trest. A stejně jako tato dvě díla jsou i Písečníci literatura špičkové úrovně a ještě k tomu čtivá.

Ruffy  | ****1/2 20.11.2010 13:50

Velice úsporně a poutavě napsaná povídka. Ačkoliv mi pointa došla už od začátku (jinak to prostě dopadnou nemohlo), četlo se to dobře a mrazilo mě v zádech, jak se příběh postupně vyvíjel. Ale 2. nej povídka? To asi ne

Methat  | ***** 22.11.2010 21:04

Hodnotiť inak ako plným hodnotením tento skvost, by bolo trestné. Záverečná čerešnička na torte v jeho poviedkovej zbierke, ktorá chutí veľmi dobre. Pútavý príbeh je na približne 50-tich stranách prerozprávaný v rýchlosti a tak nenudí, no chcelo by to trochu viac opísať rasu písečníkov. Super poviedka. Povinné čítanie :-)

juno  | ***** 25.06.2011 15:58

Miluji povídky, u kterých se člověk musi zamyslet a které nenápadně odráží „všemocné“ myšlení homo sapiens sapiens. Naprosto luxusně strávených 2h. mého života.

tartan  | **** 30.06.2011 23:28

Quod licet Jovi, non licet bovi. Alebo inak povedané, hrať sa na boha môže mať niekedy nemilé následky. Bezpochyby vynikajúca poviedka, ale úplne do kolien som z nej nešiel. Možno aj preto, že jej vývoj bol prudko predvídateľný (tak ako aj jej záver), a tiež preto, že mi celkom „neštimovalo“, ako sa Simon Kress dostal k svojim piesočníkom – resp. som sa divil, že by boli len tak ľahkovážne na predaj (už ani nehovoriac o fakte „kto“ ich predával). Napísané a opísané je to však pôsobivo hrozivo a šťavnato odporne, to je bez debaty.

Gaarq  | ***** 23.03.2012 10:54

skvělý kaligulovský napínák. zajímavý exobiologický nápad ;) výborná gradace (i když výsledek se plus mínus dá předpokládat) a „pěkná“ pointa. dost dobrý.

Fouré  | ***1/2 13.07.2012 23:06

Je mi líto, že tu budu rušit takový výjimečný akord, ale tato povídka mne nijak neohromila. Body navíc musím dát za originálně vykreslenou rasu písečníků, nicméně jinak podle mého názoru povídka nepřesahuje klasický formát příběhu o mazlíčcích co se tak trochu vymknou z rukou.

Strýček Biolit  | ***** 26.01.2014 02:23

Chachá! Tomu říkám vrchol sbírky!

Znáte takový ten případ kdy danému textu (většinou se to stává právě u povídek, sem tam i u delších útvarů) NIC nepřebývá a NIC nechybí? Znáte takový ten případ, kdy si – minimálně v duchu – nekladete otázku: „Sakra, proč se ten hlavní blb chová takhle? Vždyť mohl udělat tohle a měl by po problémech…“ Znáte takový ten případ, kdy prostě a jednoduše bez keců hltáte text jak smyslů zbavení a je vám velice líto, že toho není víc? Pokud ne, doporučuji Písečníky, neboť ti oním případem jednoznačně jsou. Perfektní povídka, která je sice mírně předvídatelná, nicméně z onoho „zločinu“ se bohatě vykupuje tím, jak skvěle je napsaná.

Cadak  | ***** 16.04.2015 11:06

Co říci k písečníkům? Jedná se o povídku, která zprvu nenavodí dojem grandiozního díla, ale po několika stranách ihned pohltí. Protože, vše o čem si čtenář může přečíst, je vyprávěno tak uvěřitelně, jako by se to dělo vedle. V nastálém kolotoči, se rychle dostanem až na konec a člověk by přitom toužil po větším objemu zápletek a dějů.

Jaká škoda, že na tento námět nebyla zpracována delší kniha.

100%

Polinius  | ***** 12.10.2015 17:28

Tak takhle se to dělá. Jak píše předchozí pisatel, také jsem zatoužil zjistit co bylo dál, ale zase bych byl nerad aby se to nějak rozplizlo a stal se z toho další postapokalyptic­ký román.

Skabandari  | ***1/2 16.01.2016 14:18

Jaksi nedokážu pochopit zdejší nadšení. Přišlo mi to dost standardní, navíc bylo jasné kam to směřuje, hodnotil sem tak vysoko, jen kvůli extrému do jakého to zašlo. Píseň pro Lyu byla mnohem originálnější.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:48

Možná je to o tom, že si máme své domácí mazlíčky pečlivě vybírat. Nebo o tom, že člověk je zodpovědný za to, co stvořil. A taky třeba o manipulaci s davem, která se může obrátit proti nám.

louza  | ****1/2 22.03.2022 15:37

Skvělá povídka o mimozemských domácích mazlíčcích, která je přece jen výrazně lepší, než podobně pojatý pilot z Krajních mezí taktéž z Martinova pera. Oproti filmové verzi tu autor utahuje šrouby o mnoho víc a i pointa je drtivější a hlavní hrdina zlejší. Rozhodně pěkně napsané a vymyšlené…ale že by to byl až takový kult.



WebArchiv - archiv českého webu