povídka » Daceyho patentovaná automatická pestúnka/Daceyho patentní automatická chůva
hodnotilo: 18
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Daceyho patentovaná automatická pestúnka/Daceyho patentní automatická chůva

originální název: Dacey's Patent Automatic Nann
originál vyšel: 12/07/2011

Komentáře:
quinnet  | *** 19.07.2020 10:17

Autor v poznámke uvádza, že mu robí problém vytvoriť poviedku na cudzí námet. Ale tentoraz si trúfol a na motív maľby napísal fiktívnu históriu jedného vynálezu. Nedopadlo to zle, opäť tu máme dostatok látky na premýšľanie a tentoraz som nemal problém čítať text s nadhľadom. Predsa len ide de facto o retro poviedku a o vplyve takéhoto stroja na dieťa tiež nemám pochybnosti. Len, podľa mňa, by to skončilo horšie. Mimochodom, Angličania mali zaujímavé pohľady na výchovu svojich ratolestí.

Gaarq  | *** 09.03.2021 16:36

na chianga slabší kousek. nepostrádá to jistou zajímavou míru bizarnosti, ale napsané je to příliš schematicky, tak nějak vodově a nezkousl jsem 100% ani námět.

MartinJ  | *** 18.09.2021 20:18

Asi ani nemám co dodat k předchozím recenzím. Poněkud zvláštní povídka. Asi záměrně poněkud jednoduchá a schematická, vztah stroj-dítě je podán na můj vkus poněkud naivně, ale nemůžu říct, že bych byl až tak nadšený jako z jiných povídek sbírky.

jasonix  | ***1/2 17.03.2022 18:28

Absurdní a tragikomická povídka; prostřednictvím cimrmanoidního vynálezu demonstrující odlidštěnou polohu výchovných trendů. Dobrá myšlenka, v podstatě na hraně humoristické literatury, ale v kontextu chiangovy tvorby z těch méně „chiangovských“.

louza  | **** 20.02.2023 15:05

Docela pěkný fabulační text o závislosti na technologii a odlidštění jejích uživatelů. Ovšem zasazený do viktoriánské éry. Dějově se rozprostírá přes dvě až tři generace a líbí se mi styl vyprávění. Chiang už měl ale i lepší nápady.



WebArchiv - archiv českého webu