povídka » Omfalos/Pupek světa
hodnotilo: 16
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Omfalos/Pupek světa

originální název: Omphalos.
originál vyšel: 07/05/2019

Komentáře:
quinnet  | **** 21.07.2020 10:41

Náboženstvo a veda idú v mnoho prípadoch proti sebe. Ale čo keby teóriu kreacionizmu podporovali všetky archeologické dôkazy? To je len základná premisa s ktorou TCH operuje a hlavná hrdinka, vedecká pracovníčka, bude musieť prehodnotiť niektoré dogmy, ktorým celý život verila. V podstate klasická zápletka v Chiangových prácach, dobre napísané, hlavná postava sa vyjadruje formou modlitieb a dopisov. A hlavne, zásadná proprieta SF – niečo je inak – funguje dokonale.

Gaarq  | **** 14.03.2021 19:19

zajímavá myšlenka stavějící náš svět na hlavu. docela si umím představit, jak objev 58 eridani zatočil místním vědcům hlavu (asi jako našim mumie bez pupíků a lebečních švů). pro mě, bezvěrce a neznaboha, je to zajímavý myšlenkový experiment, ale postrádá naléhavost, jakou cítí hlavní hrdinka.

MartinJ  | **** 10.10.2021 11:24

Geniální nápad, jak by musel vypadat svět, kdyby byl stvořen před pár tisíci lety. Velmi originální.

jasonix  | ***** 15.03.2022 17:13

Mám rád příběhy, kde se odhaluje jakási blasfemická pravda. Kde je víra podrobována krizi. Tento monolog archeoložky k bohu je pojatý jako teologická „detektivka“. Bere si na mušku konfrontaci víry s pravdou, konflikt fatalismu a svobodné vůle, etiku ospravedlnitelnosti lži vyšším zájmem.

louza  | ****1/2 25.02.2023 09:27

Ďábelský nápad. Chiang se pouští na tenký led a dívá se na současnost premisou středověkého učení. Vybírá si biblické téma a ukazuje, jak by to asi vypadalo, kdybychom se jako lidstvo mentálně neposunuli od doktrín dávno minulých. Skvělý nápad za než mu už snad dnes nemusí hrozit upálení (i když jeho autu možná jo).



WebArchiv - archiv českého webu