povídka » Úzkosť je závrat zo slobody/Úzkost je závrať ze svobody
v Top10 1
hodnotilo: 16
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Úzkosť je závrat zo slobody/Úzkost je závrať ze svobody

originální název: Anxiety Is the Dizziness of Freedom
originál vyšel: 07/05/2019

Komentáře:
quinnet  | ****1/2 03.08.2020 09:45

Človek je tvor pochybovačný a mnoho ľudí premýšľa o svojej minulosti, či nemohli v tom čase spraviť lepšie rozhodnutia. No a autor nám vymyslel taký prístroj, kde môžme, za určitých okolností, sledovať naše alternatívne osudy. Ťažko sa mi do deja dostávalo, príbeh sa strieda s vysvetľujúcimi pasážami. Keďže som to čítal s prestávkami, tak som pri polke poviedky začal odznova. A hneď to bolo lepšie, keď sa mi v hlave usporiadalo čo a ako. Celkom sila, ako to vedel TCH rozpitvať. Navyše sa mu to podarilo zaobaliť aj do pekného príbehu. Na záver ideálna poviedka.

Gaarq  | ***** 14.03.2021 18:47

jak to, že ona má štěstí, a já ne? zamyšlení nad svobodnou vůlí a smyslem života. pokud přijmeme, že je celkem jedno, máme-li svobodnou vůli či si to jenom myslíme, přijmeme-li, že život nemá jiný smysl, než který mu přisoudíme, pak si nemusíme klást podobně nesmyslné otázky, jakou je ta úvodní. odpověď totiž tak jako tak bude znít: proto ;)

MartinJ  | ***** 10.10.2021 11:28

Perfektní povídka, pro mě symbolicky uzavírá celou sbírku, protože ji vnímám jako stejný skvost jako povídku první. Opět jde o morální dilema. Pokud bychom znali dopady obou variant našich klíčových rozhodnutí, byli bychom lepšími nebo horšími lidmi? Navíc podáno velmi lidsky, hlavní hrdinka je ve svém pochybování o sobě sama velmi lidská, i příběh je docela napínavý (což u Chianga není vždy pravidlo). Za mě top!

jasonix  | ***** 17.03.2022 18:31

Ve sbírce Výdech jeden z mála skutečných PŘÍBĚHŮ. Ačkoliv toho explicitního vysvětlování bylo i tady dost. Chiang tu s hard SF tématem mnohovesmíru nakládá za pomoci soft SF postupů. A činí tak skvěle! Originální koncept technologické vychytávky zvané Prisma je pro něj příležitostí k studii na téma zodpovědnosti za vlastní chování a s tím spojených dilemat. Velmi plasticky a funkčně pak působí osobní příběhy všech protagonistů. Zajímavější (a ve výsledku méně naivní) uchopení námětu než např. Crouchova Temná hmota.

louza  | ****1/2 26.02.2023 11:52

Rozvinutí myšlenky z povídkového kraťasu Co se od nás čeká. Stroječek tentokrát umí nejen indikovat budoucnost, ale i telefonovat do paralelních realit. Autor se ale neomezil na pouhý (i když pravda zarážejícně detailní) popis technického werku a jeho dopadů na společnost, ale naimplantoval do povídky s rozsahem novelety i tři zdánlivě nesovisející dějové linie s velkým důrazem na osobnostní propletence charakterů, takže víc než co jiného připomíná povídka P.K.Dicka. Skvělý nápad skvěle literárně podchycený. Výborná věc.



WebArchiv - archiv českého webu