povídka » Říjnová hra
hodnotilo: 13
89%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Říjnová hra

Povídka vyšla i pod názvem:
Októbrová hra
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The October Game
originál vyšel: 03/1948

Komentáře:
KeB  | ***** 20.08.2012 15:52

Pointa je sice celkem jasná, ale atmosféru to má a nechtěl bych být u toho až rozsvítili světlo…

Lucc  | ***** 15.07.2020 07:39

Mistrovský horor odkrývající a zároveň zahalující zlo uvnitř člověka – a jeho eskalaci ven. To vše v až bezstarostném podání napsané stylem nedělní vyprávěnky k čaji o páté s anglosaským koloritem Halloweenu, který je pro nás sice exotický, ale zlo je univerzální. Na to kolik Bradburyho (a ne vždy dobrých) povídek u nás vyšlo je až ostudné, že se tato objevila česky jen jednou v sešitové antologii z hlubokých devadesátek.

jasonix  | ***** 16.10.2022 14:16

Jsou situace, které fakt zažít nechceš. Ale v literární podobě je zhltneš a vychutnáváš jako krvavý stejk. Pomsta tohoto věčného životního smolaře je hrůzná, symbolická a jaksi typicky bradburyovská. Povídka je morbidním artefaktem s pachem vnitřností a strachu v temnotě sklepa. Půlnoční stíny „jedničku“ jsem doma už dlouho nemohl najít (a hledal jsem ji hlavně kvůli této povídce). Naštěstí jsem nedávno během konference v Berouně obětoval oběd a vyrazil o pauze do antiku za rohem – jako bych měl tušení… :)



WebArchiv - archiv českého webu