povídka » Netvor na dosah
hodnotilo: 11
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ted Kosmatka

Netvor na dosah

Kategorie: sci-fi

originální název: The Beast Adjoins
originál vyšel: 07/2020

Komentáře:
jasonix  | ****1/2 17.09.2021 10:48

Zpočátku to vypadá na celkem konvenční ponor do psychologie zoufale bojující matky. Ale ukáže se, že autor jednoduchou fabuli obsahově nasytil a současně kompozičně fragmentoval celým arzenálem témat, která plodí vztah lidí a UI: v podstatě cokoliv si umíte představit z oblasti etické, náboženské, filosofické i technologické. Velmi zdařile demonstruje absurditu strojového myšlení. Ale je i příkladnou etudou o obětování. Za mě je trochu ke škodě věci nadbytek explicitních vysvětlovacích pasáží. Syžet tak připomíná zhuštěnou Bílou velrybu. Co mi ale povídka evokovala úplně nejvíc, to jsou Války s Berserkry. Jako by se jednalo o novodobou cover verzi. A nutno konstatovat, že velmi zdařilou.

louza  | ****1/2 15.03.2023 13:13

Kosmatka je excelentní nahazovač, který si vystačí s několika málo větami pro nástin prostředí, jež by jiným zabralo minimálně čtyři knihy první trilogie. Jeho světy fungují a Netvor na dosah je další z jeho povídek, která je spíš kompresovaným románem. Fascinující je, že na textu nic nechybí ani nepřebývá. Autor tu zdařile kombinuje dvě nesourodé linie z nichž jedna se věnuje postupnému vývoji umělé inteligence a druhá je jakožto brutální přežívačka ve vesmíru totálním koncem té první. Inovativní nápady, skvělý spád i pointa. Perfektní.

Pozn. Pobavil závěr medailonku kde si neuvedený autor povzdechl: „Bohužel, od vydání svého třetího románu se věnuje pouze povídkové tvorbě.“ Ach, ano. Jaká to hrůza, když autor místo románů píše takové povídky ;-)



WebArchiv - archiv českého webu