povídka » Světelný
hodnotilo: 22
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Greg Egan

Světelný

Povídka vyšla i pod názvem:
Luminous
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Luminous
originál vyšel: 09/1995

Komentáře:
lamahe  | ****1/2 08.06.2011 13:54

Priznám sa, nepoznám iného autora SF, ktorý by založil nejaký príbeh čisto na matematike – v tomto prípade ide o teóriu veľkých čísel. Seriózne nabúranie jej axiomatiky sa nekoná, predsalen matematika je voči podobným fabuláciám omnoho rezistentnejšia ako ostatné vedy. Ale keď prijmeme Eganovu hru „predstavme si, že…“, tak to funguje mimoriadne dobre a znova musím vyjadriť obdiv nad tým, čo sa mu preháňa hlavou. Opäť jedni z najoriginál­nejších mimozemšťanov a ešte stojí za samostatnú zmienku samotný Luminous (resp. Svetelný).

idle  | **** 26.09.2012 11:27

Tahle povídka klame tělem: zpočátku vypadá jako obyčejná agentsko-pašerácká honička, ale pak se přehoupne do abstraktnějšího pátrání v matematických vodách.

Srovnání s Chiangovým „Dělením nulou“ už proběhlo v diskusi a uniknout mi nemohlo, protože obě povídky pracují s podobnou myšlenkou „co kdyby nějaká část matematiky nefungovala“. Zatímco ale Chiang zkoumal spíš účinek takového zjištění na jeho objevitelku, Egan nám představuje možné příčiny – a důsledky.

jasonix  | *** 31.08.2022 13:03

Mapování matematického defektu přinese znepokojivá zjištění zpochybňující dosavadní algebru i aritmetiku. Oceňuji autorovu invenci i originalitu jeho vědecko-detektivního pojetí, kdy pocitu vzrušení a znepokojení dosahuje hlavně matematickými prostředky; obejde se bez větší psychologie postav a po akčním začátku vlastně i bez děje.. Ano, Egan je hvězda a už jsem od něj ledacos četl, ale s tímhle jsem se mořil 3 dny. Věřím, že matfyzáci si v tom jinak porochní! Mně se četlo tentokrát špatně.



WebArchiv - archiv českého webu