povídka » Smrt kapitána budoucnosti
hodnotilo: 9
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Allen M. Steele

Smrt kapitána budoucnosti

Povídka vyšla i pod názvem:
Smrt kapitána Futura
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Death of Captain Future
originál vyšel: 10/1995

Komentáře:
BorgDog  | **** 04.02.2011 22:55

Brak je nezaslouženě tvrdý. Problém téhle povídky je, že úzce souvisí se znalostí příběhů, ze kterých si utahuje. Ren Dark. Perry Rhodan. Rex Star. Ano, i Star Trek. Čím víc jste jich přečetli, tím víc oceníte ironii a vtipný nadhled, se kterými si z nich Steele na jedné straně dělá legraci a na druhé jim skládá poctu. Možná je chyba, že se povídka ve výsledku jednoznačněji nepřiklání ani k jedné straně – na vtipnou nadsázkou je to místy příliš drsné a na poctu zase příliš ironické. V každém případě, já se bavil slušně a praštěný kapitán, který se nakonec přece jen stal hrdinou mi utkvěl v paměti s jednoznačným znaménkem plus.

Dilvermoon  | **** 01.05.2011 23:49

Už je to nějaký pátek, co jsem četl tuhle povídku a vím, že se mi líbila. Jen jsem nepochopil, proč bylo jméno kapitána ve verzi z antologie nesmyslně přeloženo jako Budoucnost a neponecháno v původním tvaru Future. Překladateli asi unikaly souvislosti. Docela hrozný zážitek, takže jsem raději sáhl po Ikarii a dočetl povídku v ní. Tam ho nechali jako kapitána Futura a navíc místo ilustrací dali části z komixu Rex Star (Flash Gordon), který kdysi vycházel v Ohníčku.

jasonix  | **** 06.09.2022 15:39

O relativitě hrdinství a o spletitých cestách, kterými chodí sláva a vznikají legendy. Autor si karikovanou psychologii lůzrů vychutnává s gustem. Výborná, byť trochu smutná parodie; současně tribut pulpu a starým dobrým komiksům.



WebArchiv - archiv českého webu