povídka » Wangovy koberce
v Top10 1
hodnotilo: 26
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Greg Egan

Wangovy koberce

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Wang's Carpets
originál vyšel: 05/1995

Komentáře:
Gaarq  | ***** 10.10.2009 14:15

skvělá povídka o trans-lidstvu a jeho cílech, způsobech atp. doplněný geniálním nápadem originálního mimozemského života. výborný příběh.

irigi  | ***** 28.01.2010 00:24

Co dodat, Greg Egan v jedné z jeho lepších povídek..

ladynka  | ** 25.07.2016 14:51

Zajímavý nápad ohledně objevu nového „života“ zabíjí odtažitá a mnohde nesrozumitelná struktura pseudolidské civilizace s jejich povrchním pseudofilozofo­váním.

jasonix  | ****1/2 25.09.2022 16:17

Vzrušující a komplexní hard SF, v níž si Egan dal práci představit nejen sofistikovanou posthumánní společnost, ale i zcela originální mimozemské organismy. Lidstvo tu nahradilo „translidstvo“, což nesouvisí s dnes tendenční transsexualitou (byť i zde je pohlavnost jaksi víc než relativní). Vše se odehrává ve zvláštním prostředí Diaspory, kde je čtenář často v nejistotě, co je realita skutečná a co ta virtuální. Společenství sebemodifikovaných postav připomíná Escherovský karnevalový rej. Jejich cíl: najít ve vesmíru život. Místo určení: planeta Orpheus, tajuplná hádanka, čekající na pochopení; obývaná obřími inertními formami života. Kromě vychytaných technologických a fyziologických detailů protkává autor příběh spoustou filosofických a morálních témat. Vše do sebe krásně zapadá, takže text sám připomíná jakýsi literární Wangův koberec. Pro mě bylo Eganovo hard pojetí už na hranici pochopitelnosti a srozumitelnosti. Líbilo moc, ale Diasporu (román, jenž z povídky vzešel) si ještě rozmyslím.



WebArchiv - archiv českého webu