povídka » Vynálezce
hodnotilo: 6
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ladislav Szalai

Vynálezce

Komentáře:
Dilvermoon  | ***1/2 30.04.2012 14:54

Vzdálená budoucnost, kde i zvířata získávají inteligenci. Povídka je víceméně koncipována jako nedějový výčet vynálezů jistého Kvida Paschika, na úplném konci se však něco odehraje a co se mi opravdu líbilo, je pointa v posledních třech slovech. Stručná a jasná.

Gaarq  | **** 13.05.2013 17:09

szalaiova varianta vynálezce je mnohem zajímavější, a především méně patetická, než rosenbaumova. autor v ní satiricky vrší různé absurdity, které napůl odrážejí výsměšný postoj k obrazu vědy a napůl naše hluboká přání. rozhodně to není žádná bomba, ale tenhle skromnější styl mi víc sedí.

jasonix  | ***** 15.05.2021 17:45

I když je to jako srovnávat jablka s lysohlávkami, v duelu Vynálezců je to za mě jedna nula pro Szalaie. Asi, že jsem měl zrovna chuť se obveselit. Komentovaná prohlídka rodného domu, pardon KOTCE génia Kvido Pashika – nefalšovaného vepřího Járy Cimrmana – je vodopádem nápadů a vtipů. Neuvěřitelně legrační bajka, která si na nic nehraje, prostě baví a přitom podprahově vzbuzuje i plno jiných emocí.



WebArchiv - archiv českého webu