povídka » Dvojník
hodnotilo: 4
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Zdeněk Rosenbaum

Dvojník

Komentáře:
Dilvermoon  | **** 13.05.2012 08:24

Variace na umělého člověka. Dramatický a i vtipný příběh z politického prostředí, který však v mých očích trochu shazuje opět ta lokalizace do USA. Fiktivní stát by byl lepší, takhle to opět vypadá jako úlitba rudým bohům. I když – že by parodie?

jasonix  | ***** 18.05.2021 08:18

Tak tahle byla podle mého gusta. V podstatě politická detektivka, nabitá nápady a černým humorem. Povídka, z níž asi nejvíc z celé sbírky čouhá karikovaná podoba tehdejšího světa. A to viděná z úhlu pohledu mocných tam venku za Železnou oponou. Pokud by se jednalo o autora U.S. provenience, bylo by tepání do vlastních řad počinem analogickým Hlavě XXII. Ovšem u autora z východního tábora je odvážnost této perspektivy jen relativní. S ohledem na parodický až zesměšňující ráz textu to naopak mohla být voda na mlýn stávajícího režimu. Z tohoto záměru bych ale autora určitě nevinil. Není mu svaté doslova nic a ve své tvorbě si s gustem dělá legraci ze všeho napříč geografickým, politickým i náboženským spektrem světa. Věřím, že prostě jednal puzen inspirací a atraktivitou námětu, nikoliv diktátem vládnoucí garnitury. Krom politické frašky je příběh také zamyšlením nad možným následnictvím vládce tvorstva.



WebArchiv - archiv českého webu