povídka » Dagon
hodnotilo: 49
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Dagon

Povídka vyšla i pod názvem:
Dagón
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Dagon ˙
originál vyšel: 11/1919

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Garagun  | *** 26.11.2010 14:58

Krátká pocitovka. Lovecraft umí mistrovsky popsat děsivá, neznámá místa, kam lidská noha dosud nevkročila (a kam by snad raději ani nikdy vkročit neměla). Jenomže to je asi tak všechno – povídka je v podstatě bez děje. Holt u Lovecrafta (podobně jako třeba u R.E. Howarda) asi vážně platí, že čím je povídka delší, tím je také lepší.

GeRony  | *** 29.11.2010 13:33

Moje prve stretnutie s tvorbou H.P. Lovecrafta. Ano, atmosfera a popis onoho miesta je popisana velmi dobre, ale… To je tak naozaj vsetko, takze nemozem hodnotit viac ako 3*

juno  | ** 25.06.2011 16:02

Neříkam, že je to špatné… Nicméně, aby se člověk aspoň trošililinku bál, tak asi potřebuje neuvěřitelně bujnou fantázii hraníčíci s duševní poruchou. Bohužel jsem se nudil, což pro Lovecrafta u mě nebývá zvykem :( Ale námět je skvělý!

Majkl  | *** 22.10.2011 22:43

Krátka poviedka, ktorá môže poslúžiť ako úvod do Lovecraftovho konceptu hrôzy. Máme tu len jedno tajomné stretnutie s bytosťou, ktorá privádza do šialenstva. Na texte vidno, že je starší – nenájdete tu žiadnu akciu, dokonca ani dialógy (tu to nevadí, v dlhších príbehoch to už však chýba). Pochvaľujem si však pôsobivý popis prostredia, mať ešte väčšiu predstavivosť, poviedku by som si naozaj užil (škoda, že je Lovecraft málo konkrétny).

Lucc  | * 31.01.2013 12:28

Mnohem horší než titulní Hrobka. Neobyčejné setkání na neobyčejném místě, ale všechno to, co následovalo, bylo příliš letmo načrtnuté. Na tak krátkém prostoru nevznikla ani žádná kloudná atmosféra, kterou by se dílo ospravedlnilo. Nudné a lehce zapomenutelné.

Methat  | ** 03.10.2015 15:38

Nemastné, neslané. Vraj predchodca legendárneho Cthulhu. Hmm…

louza  | **** 17.12.2015 17:12

Jeden z úhelných kamenů Lovecraftovy tvorby kde poprvé křísí svůj slavný mýtus. Povídka je spíše krajinomalebná než dějová, ale má nezaměnitlnou atmosféru i pointu a je základem mnoha jiných velkých děl.

avatar2  | *** 10.01.2017 20:20

Povídka s jen zanedbatelným dějem, založená na atmosféře a fantazii čtenáře. Na dnešní publikum funguje jen stěží.



WebArchiv - archiv českého webu