povídka » Slavnost
v Top10 1
hodnotilo: 35
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Slavnost

Povídka vyšla i pod názvem:
Slávnosť
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The Festival
originál vyšel: 01/1925

Komentáře:
Majkl  | ** 22.10.2011 22:53

Slabá poviedka o volaní predkov, ktoré primälo hrdinu k zúčastneniu sa na strašidelnom obrade. Chýbajúce informácie, uťahaný štýl, žiaden dej… aká-taká atmosféra, prítomnosť Necronomiconu a citát z neho. Trochu málo.

GeRony  | *** 27.02.2012 12:55

Atmosfera je asi to jedine, co na tejto poviedke zaujme. Ta je vsak naozaj velmi dobra.

Methat  | ** 19.03.2016 10:37

Aj keď má poviedka cca 10 strán, vôbec ma nebavila. Zo začiatku sa naozaj vlečie, neviete, kde sa máte na dej chytiť a keď sa niečo začne diať, prejde polovica poviedky a vy si hovoríte, čo sa vlastne deje.

louza  | *** 02.09.2019 16:30

Nic moc povídka o volání rodných kořenů, které jsou leccos jen ne normální. Atmosféru text má, ale to je tak všechno. Působí spíš jako středový fragment z nějakého delšího útvaru.

Gaarq  | *** 11.01.2021 13:55

jedna z těch základních povídek o kultu děsivých věcí. autorovi nelze upřít schopnost živých popisů, zahušťování atmosféry náznaky a zde i explicitními výčty a zmínkami (např. knihy v starcově knihovně). nicméně to na mě působí celé nějak neživotně a strojeně, a patrně díky časovému odstupu i nikterak působivě. z mnoha lovecraftových literárních postupů se stala klišé pochybné literatury a mám obavy, že se toho neumím zbavit. stejně u mne dopadl i nebohý meyrink, ale třeba borgesovy povídky díky své výstřední osobitosti a neobvyklosti obecné mi přijdou živější i dnes.



WebArchiv - archiv českého webu