povídka » Krysy ve zdech
v Top10 3
hodnotilo: 52
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Krysy ve zdech

Povídka vyšla i pod názvy:
Potkany
Potkany v múroch
Krysy v stenách

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Rats in the Walls
originál vyšel: 03/1924

Komentáře:
pull  | **** 02.03.2011 09:30

Pro mě nejzdařilejší povídka sbírky Vyděděnec a jiné povídky. Zápletka není nijak originální (hrdina se vrací do po staletí opuštěného rodinného sídla předků), ale samotné zpracování a některé motivy vytahují dílko z průměru.

KeB  | **** 24.03.2013 18:35

Všichni příznivci REH a HPL by tuhle povídku měli postavit na piedestal, protože díky ní se oba dva dali dohromady a jejich spolupráce přinesla velmi dobré ovoce.

Methat  | **** 18.03.2016 23:24

Síce koniec nebol bohviečo ale tá ATMOSFÉRA! A kocúr Negřík nemal chybu, za jeho využitie a použitie v poviedke body naviac.

louza  | **** 02.09.2019 16:36

Kultovní povídka jejíž oblibě se není co divit. Má sice delší rozjezd, ale druhá půlka sviští jak namydlený blesk. Některé nápady a výjevy z podzemí zde prezentované jsou i na dnešní horrory poměrně unikátní. Škoda trochu zamlženého konce.

jasonix  | **** 22.06.2022 16:59

S rodokmeny pracuje HPL se zdatností historika. Jak je u něho ale zvykem, do rekapitulací a výkladů nechává prostřednictvím indicií, pověstí a snů prosakovat hrůzu. Zpočátku bezejmennou, postupně za ní ovšem dosazuje svá obligátně úřadující monstra a božstva. Kulisy podzemí i veškerý relikviář děsu je podaný v mimořádně ponuré a morbidní formě. Samozřejmě žádné velké překvapení, aspoň dnes ne … ale za nás, co to máme rádi, spokojenost.



WebArchiv - archiv českého webu