povídka » Volání Cthulhu
v Top10 4
hodnotilo: 54
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Volání Cthulhu

Povídka vyšla i pod názvy:
Volanie Cthulhu
Volanie Cthulhua

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The Call of Cthulhu
originál vyšel: 02/1928

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]

Komentáře:
Garagun  | ****1/2 26.11.2010 15:21

Co k tomu říci? Naprostá klasika, která si těch 90% prostě zaslouží! Je to v podstatě hned několik povídek, spojených osobou vypravěče. Ten díky materiálům, které zdědil po svém záhadně zesnulém strýci, i následnému vlastnímu výzkumu postupně odhaluje existenci zlovolného kultu, jež se táhne celými dějinami lidstva. Čekejte typického Lovecrafta – čili žádné dialogy, jen popisy, zato však zatraceně působivé. Tato povídka (stejně jako celá Lovecraftova tvorba) těžko sedne každému, ale kdo má rád styl H.P.L., ten zklamán určitě nebude.

GeRony  | ***1/2 29.11.2010 14:33

Neviem, ci mi nesedi styl H.P.Lovecrafta, alebo je to zatial iba dojem z dvoch poviedok a dalsie budu mat na mna iny dopad. V kazdom pripade ma tato poviedka na zadok neposadila, ano, svoje caro to urcite pre niekoho moze mat, ale ja som proste ziadny hrozu necitil a uz vobec nie taku, ze by z toho mohol niekto aj zosaliet. Teda, nemyslim v reale :) Ale poviedka urcite lepsia ako Dagon.

pull  | *** 02.03.2011 09:15

Tady moje očekávání dostalo pěknou facku. Nenudil jsem se, vlastně mě to docela bavilo, ale žádné mrazení nebo čtení se zatajeným dechem se nekonalo. Na povídku s kultovním statutem trochu málo.

EDIT: Po druhém čtení (tentokrát ve sbírce V horách šílenství) přihazuji půl hvězdy. Zásluhou překladu.

Majkl  | **** 22.10.2011 23:00

Asi najznámejšia Lovecraftova poviedka, ktorá sa môže pýšiť príťažlivejšou formou než dve predošlé. Spočiatku kusé informácie sa postupne dopľňajú ďalšími, až dospejeme ku konečnému opisu stretnutia s mocným bohom Cthulhu. Poviedka trocha zastaralá, ale ovplyvnila mnohých čitateľov a spisovateľov, stvorila kult (mimochodom, existuje roztomilý plyšový Cthulhu! Ideálny darček pre milovníka hororov :)) a svoju silu, pravda trochu zatuchnutú a plesnivú, má aj dnes.

louza  | ****1/2 06.09.2019 13:20

Jedna nejslavnější z Lovecrafotových povídek u níž očekávání možná trochu po právu předchází realitu. Z kraje je důležité si uvědomit, že nejde jen o tento text, ale o celý kánon, v jehož kořenech povídka leží. A že na Volání Cthulhu volně navazují ještě další povídky, jako například Innsmouth, který paradoxě erbovní text v mnohém předčí. I když ani volání není vyloženě špatné. Úvodní dvě části popisující pátrání po tajemném kultu vyznavačů prastarého zla velmi pěkně odkrývají karty a gradují atmosféru k samotnému střetnutí s prastarým, které se ve své konkrétnosti bohužel moc nepovedlo. Marno platné. Lovecraft je spíš mistrem tajmena a neviděných, jen letmo načrtnutých hrůz, než reálných příšeráků. Volání Cthulhu možná není jeho nejlepší práce, ale dozajista se k nim řadí ať už svým textem, nebo přesahem do další práce.



WebArchiv - archiv českého webu