povídka » Hrobka
hodnotilo: 26
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Hrobka

Kategorie: horor

originální název: The Tomb
originál vyšel: 03/1922

Komentáře:
KeB  | *** 20.01.2013 21:12

Docela slabé mi to přišlo. Autor se poněkud rozvláčně věnuje popisům všeho, což trošku kazí dojem. A ilustrace je sice pěkná, ale naprosto mimo. Páč se celou dobu mluví o vratech a ne o památníku padlým v 1.SV.

Lucc  | *** 30.01.2013 09:10

Jako úvod do Lovecraftova psaní funguje skvěle. Odradí nepovolané a drápkem zasekne milce košatého starosvětského stylu, kdy se s přesností metronomu odsypávají slova a věty, v kterém je próza vždy tak trochu poesie. A který umí v naladěných vyvolat podivné pocity. Pří čtení jsem sice málem usnul (povídka je v tom spíše nevinně), ale ta pravá hrůza přišla ve snech. Musel jsem jít do sklepa zkontrolovat inventuru majetku (momentálně hitovka mé pracovní činnosti), ve které byly nějaké podezřelé předměty. V druhém snu se zase objevily nějaké neblahé předměty sakrálního charakteru, které bylo třeba najít a zničit nebo tak něco.
Ale zpět k povídce. V podstatě ji nemám co vytknout až na uspěchaný a nefunkční závěr. Proč tedy hodnotím relativně nízko, když do mne navíc naočkovala takové zajímavé sny? Bude to asi tím, že se řadím k těm nepovolaným, pro které Lovecraftova tvorba moc není. Uvidím, zda se to během dalšího čtení změní, ale obávám se, že asi ne.

Methat  | **1/2 03.10.2015 15:34

Ako úplne prvá autorova poviedka fajn, no horor ani náhodou. Zaujímavé na tom je pozorovať autorov štýl písania (keďže preklad do češtiny funguje bravúrne) a hravo sa ocitnete na začiatku 20. storočia.

louza  | ***1/2 17.12.2015 17:15

Obstojná nihilistická prácička je dobrým začátkem mistrova literáního odkazu, který je zároveň velkou poklonou Poovi.



WebArchiv - archiv českého webu