povídka » Pickmanův model
hodnotilo: 30
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Pickmanův model

Povídka vyšla i pod názvem:
Pickmanov model
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Pickman's Model
originál vyšel: 10/1927

odkazy: 2x [film]

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [7] KeB (editor) 09.11.2015 17:21  

@Lucc[6]: Tak to je opravdu svérázný způsob :D ok holt to budu muset nějak přidat k mistrovi.

 [6] Lucc 09.11.2015 09:08  

@KeB[5]: Mně se neptej, já od Mistra četl jen Hrobku a právě Pickmanův model. Já HPL poznávám mnohem zábavnějším způsobem. Čtu díla, která na něj navazují nebo mu skládají poklonu a tak si vlastně tvořím simulakrum s nejasnými náznaky, co a jak tvořil sám Mistr.

 [5] KeB (editor) 06.11.2015 15:32  

@Lucc[3]: rozhovor s dětmi u kostela byl tragický scénáristický omyl :D Jinak s tebou musím sozhlasit. Mě to celkem bavilo, ale je to dost rozvleklé.

@toms[4]: Asi to udělám. Přiřadit to k nějaké jasné povídce je poněkud nepřesné. Luccu co myslíš ty?

 [4] toms (editor) 06.11.2015 14:09  

@KeB[2]: a co dát link k autorovi?

 [3] Lucc 06.11.2015 11:01  

@KeB[2]: Já to na CSFD okomentoval takto:
Na tom filmu něco je. Je zvláštním způsobem znepokojivý, ale mnohých se tento jeho rys nemusí vůbec dotknout. V mnoha věcech nectí předlohu. Je přenesen do současnosti, snaží se o dramatizaci příběhu, která bohužel sklouzává k béčkovosti (rozhovor s dětmi u kostela, melodramatická postava psychiatra a bytné), v základu ji ale respektuje: atmosféra a absence gore efektů. Pro nefanoušky HPL to ale bude asi pekelná nuda, což byla i pro mě. Hvězda a půl navíc za počin a za podivný způsob narace a světla.

 [2] KeB (editor) 05.11.2015 22:16  

Tak jsem právě shlédl Pickmanovu můzu. Nejedná se o adaptaci povídky Pickmanův model. Z ní si film bere jen postavu malíře Pickmana (hodně odlišnou od té povídkové) a dál se jedná spíše o adaptaci tohohle: http://www.legie.info/povidka/11322-prizrak-temnoty. Film je to celkem dobrý. Hlavní herec je dost v pohodě (taková slabší verze Rusta Cohlea z Temného případu) ten zbytek herckého ansámblu je trochu horší. Má to však svoje kouzlo a z toho co jsem viděl, viz linky u téhle povídky, je to asi to jediné skutečně hodné pozornosti. Ty dva kousky jsou jen průměrné až podprůměrné. Mám to tedy přidat jako link k téhle povídce nebo k přízraku z temnoty nebo jak?

 [1] KeB (editor) 17.10.2015 14:30  

povídka se dočkala několika adaptací. Postupně je sem budu přidávat :)

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu