povídka » Stín nad Innsmouthem
v Top10 4
hodnotilo: 37
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Stín nad Innsmouthem

Kategorie: horor

originální název: The Shadow over Innsmouth
originál vyšel: 1936

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Garagun  | ****1/2 26.11.2010 15:12

Tak do téhle povídky jsem byl tak 10 roků zpátky úplně zblázněný a kdybych ji měl hodnotit tenkrát, bez mrknutí oka bych jí dal 100%. Když jsem si ji nedávno přečetl znovu, stále mi připadala dobrá, ale už ne zcela bezvýhradně. Plné hodnocení si zasluhuje začátek, kde autor pěkně pomalounku, s citem pro detail představuje chátrající přístavní město, se kterým se před lety stalo NĚCO ZLÉHO. Podrobné líčení čehosi nepatřičného, zlověstného, nelidského – v tom byl Lovecraft nesmírně silný, skoro nepřekonatelný, a kvůli tomu před ním smekám. Bohužel, druhá polovina povídky, kdy je hrdina nucen uprchnout z prohnilého města, mi už tak skvělá nepřipadala. Zbytečně podrobné popisy zde z velké části zabily veškeré napětí, veškerou akčnost. A také závěr (byť směřující k pointě) se mi zdál utahaný. Z nostalgie ale stejně dávám 90% (i když objektivně by to bylo tak na těch 80%).

Strýček Biolit  | **** 09.11.2013 20:57

Skvělá povídka, jejíž hlavní síla tkví v první půlce, v níž HPL nádherně buduje atmosféru umírajícího Innsmouthu; člověk úplně cítí pach rybiny, vidí nepřátelsky stažené tváře, slyší vrzající dřevo a šumivý příboj. Střední pasáž je klasický survival horor – což o to, stále je to dobré, ale už ne tak dobré, jako atmosférický začátek. Nehledě na to, že HPL zbytečně moc operuje s názvy ulic a nebohý čtenář nemá šanci nějak více poznat trasu hlavního hrdiny. Závěrečná pointa slušná, tudíž s klidným srdcem 80 % (a to i bez přihlédnutí ke stáří).

louza  | ***** 18.11.2019 14:53

Absolutní klasika a esence Lovecraftiánství. Stíny nad Insmouthem popisující jedno velmi podivné rybářské městečko mohutně rozšiřují autorovu mytologii a straší zcela novým neočekávaným způsobem. Kultovní klasika mající na čtenáře větší dopad než samotná Chthulu povídka.



WebArchiv - archiv českého webu