povídka » Chrudošiví jsou borolové
v Top10 7
hodnotilo: 47
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Henry Kuttner
Catherine Lucille Moore

Chrudošiví jsou borolové

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Mimsy Were the Borogoves
originál vyšel: 02/1943

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Lucc  | **** 06.05.2011 11:30

IMHO první povídka z autorské sbírky, která je opravdu dobrá. Sice místy skřípe překlad, smysl vět je opačný, než by měl být (obvykle v rozhovorech) a místo výrazu „posadit někoho na kolo“ bych asi použil vžitější „houpat někoho“ nebo „utáhnout někoho na vařené nudli“; taky odkaz na Carrolla by mohl být méně do očí bijící, zastřený, aby měl člověk z jeho objevení radost a ne vztek na plakátovitost a některé pasáže o dětské odlišnosti jsou nudné, ale to jsou jenom drobné vady na kráse nadčasového a znepokojivého příběhu o dětech, které jsou přece tak jiné. Budu si muset víc všímat toho, co čmárá můj dvouletý syn.

EDIT 2021 po čtení v Labyrintu: Asi je to stářím povídky, ale čím dál více je její čtení utrpením a přesouvá se z kategorie „libě strávený čas“ do kategorie „povinná četba“. Hodnocení snižovat nebudu, ale číst už to také nechci.

rock.chick  | ***** 29.03.2012 21:56

Pro mě fantastická záležitost. Zpočátku mi ne zcela padl styl vyprávění a měla bych i pár výtek k překladu, ale posléze mě naprosto pohltila filozofická rovina příběhu o dětech a jejich myšlení. Opravdu výborné.

Arach.No  | ***** 21.04.2012 12:06

Vynikající nápad a perfektní zpracování. Pointa mě naprosto dostala a pasáže filozofující nad jiným uvažováním dětí jsou víc než podnětné. K samotnému zapracování Carrolla do příběhu němůžu mít nejmenší výhrady. Nevidím důvod proč by měla být tahle část příběhu nějak skryta, aby ji čtenář sám odhalil.

Nelson  | ***** 27.08.2016 11:06

Jedna z nejslavnějších sci – fi povídek známá i z televizního zpracování. Zatímco film byl na své hrdiny docela hodný, tak autoři se s nimi moc nemazlí. V daleké budoucnosti se jeden vědec pokouší sestrojit stroj času, kterým pošle do naší přítomnosti pár hraček svého syna. Ale nedomyslí, jak katastrofální to může mít důsledky. Skvělá povídka o dětské psychice a kam se může vývoj dětí ubírat, jestliže se jejich myšlení tvoří na základě nám cizí logiky.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:46

Děti jsou prostě odlišný biologický druh – myslí jinak, vidí věci, které jsou nám skryté. A jak to vlastně bylo s Alenkou v kraji divů?



WebArchiv - archiv českého webu