povídka » Pryč
hodnotilo: 19
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

John Crowley

Pryč

Kategorie: sci-fi

originální název: Gone
originál vyšel: 09/1996

Komentáře:
Gaarq  | **** 12.09.2009 21:28

hodně zvláštní kousek. dějově chudé, zato myšlenkami nabité. „dobrá vůle … proč neříct ano?“

Majkl  | **** 14.03.2014 13:29

Zvláštna a silná poviedka, vystupujúca hrdinka sa ocitá v konflikte medzi osobným (rodinným) blahom a zodpovednosťou k ľudstvu. Viacerí máme nejaký problém alebo starosť, ktorú nedokážeme vyriešiť, ale boli by sme najradšej, aby všetko dobre dopadlo a bolo veľa lásky (pre všetkých). A práve to vám sľubuje obyčajný emzák s papierikom a políčkom na zaškrtnutie súhlasu. Ibaže čo to konkrétne bude, ako to prebehne? Detaily tam však nie sú. Ja osobne by som bol silne na vážkach…

Lucc  | *** 30.09.2022 10:17

Jedna z nejzvláštnějších povídek, co jsem kdy četl. Stylistika je celkem krotká, ale obsahově je to podivnost. Fakta jsou servírovaná samozřejmě, ale jsou nečekaná a nesrozumitelná. A ty se čtenáři snaž. Jakoby šlo o mezinárodní, všem srozumitelný komplot, jen čtenář je mimo. Já jsem si z toho vzal asi toto: mimozemšťané mají na orbitě megahabitat a z něj vysílají jakési umělé posly, které nabízí výpomoc v domácnosti, protože nějakým mozkovým myšlením (© PČR) došli na to, že tak se lidem dostanou blíž, pod kůži, a oni budou souhlasit s jejich návrhem. Přijmou a podepíši… co vlastně? Prodají Zemi za pár korálků, jako indiáni Manhattan? Dostanou se do paměťové sondy jako když v Trpaslíkovi olízli obálku? Dostanou sílu odpustit? Jednat? Nezamrznout v nekonečné spirále sebelítosti a rezignace? Dostanou vhled do druhých? Téhle povídce fakt nerozumím. Už ten název je úplně mimo. Skoro pochybuji, že autor měl nějaký hlubší záměr. Možná chtěl jen napsat podivnost, aby o ní inteleguánští hnědopichové (© Verbal) mohli rádobymoudře plkat – a oni mu za to přišili Locus. Druhé čtení nutné.



WebArchiv - archiv českého webu