povídka » Zpověď
hodnotilo: 11
61%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Guy de Maupassant

Zpověď

Nachází se v těchto knihách:
Lupiči mrtvol: Světové horory
Novely
Informace / Anotace k povídce: Zpověď

Překlad:
● O. Reindl
(Lupiči mrtvol: Světové horory)


Vyšla i slovensky pod názvem Spoveď.

Obsah-spoiler
-------------
Mladší ze sester Markéta umírá ve věku 56 let. Starší sestra Zuzana, 62 let, jí volá kněze. Sestry žily spolu celý život od té doby, co Zuzaně zemřel těsně před svatbou snoubenec Henry. Zuzana se zapřisáhla, že se nikdy nevdá. A Markéta sestře slíbila, že se také nikdy nevdá.
Po příchodu kněze se Markéta zpovídá, že se zamilovala ve 12 letech do Henryho. Jednou byla svědkem prvního milování své sestry s Henrym. Markéta se rozhodla, že když nemůže být Henry její manžel, že ho zavraždí. Rozdrtila skleničku a střepy dala do koláčků, které Henry tak rád jedl. A aby to nebylo nápadné, sama jeden koláček také snědla. Henry zemřel a Markéta byla celá život nemocná. A před smrtí prosí sestru o odpuštění, aby mohla s odpouštění vstoupit na onom světě před Henryho. Zuzana jí odpouští.




WebArchiv - archiv českého webu