povídka » Instant
hodnotilo: 48
66%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Jiří Kulhánek

Instant

Komentáře:
Majkl  | *** 23.02.2008 20:46

Poviedka, ktorá ma veľmi nenadchla. Príbeh zachytáva súboj osôb, ktroré sa nechcú zmieriť s instantnosťou sveta. Originalitu a nápad oceňujem ale celkovo je iná od ostatnej Kulhánkovej tvorby. Autor vie napísať aj oveľa lepšiu poviedku.

Lucc  | **** 02.02.2012 11:47

Výborná povídka, kterou autor zazdil koncem. První stránky jsou můj šálek kávy. Ocitl jsem se přímo v ději, sám si začal vysvětlovat a představovat svět, v němž hrdinové žijí a proti čemu bojují. Moc se mi líbily červené nitě hrdinů (vymýtání všeho syntetického). Text byl dvojaký. Dal se chápat doslovně nebo jako (trochu hypertrofované) hraní na vojáčky. Kulhánek mne nenechal vydechnout a žhavil pod kotlem do akčního kopce, pak sice trochu ubral, ale jen proto, aby sjel do sedla a začal děj hnát na druhý vrchol. Jenže v sedle to začlo skřípat logicky. Utěšoval jsem se, že se to vysvětlí, ale objasňující finále bylo faux pas. Nevyřešilo se nic. Konec byl dobrý, i když očekávaný, ale hlavně byl logicky nedotažený, Instantova motivace zanedbána atd. (nechci spoilerovat). Škoda. V této povídce ale autor jasně naznačil, jaké jsou jeho přednosti – bravurně popsaná akce, přesně dávkované salvy slov a vět, slušná atmosféra. Ještě trochu autorské kázně a vůli dotáhnout to k dokonalosti a ono by to dokonalé bylo.

Sherudan  | ***** 04.12.2023 08:11

Obvykle nekomentuji jednotlivé povídky, ale tady udělám výjimku. Pro mne tohle patří do top české povídkové tvorby. Někdo přede mnou tu kritizuje pointu jako nejasnou a nedotaženou. Jasně, každý má jiný vkus a vidění, ale pro mne je naopak pointa jako rána kladivem do hlavy: celý ten cirkus, celý ten boj proti instantnosti byl jen brutální hrou, jen sítem, které mělo vybrat nejlepší materiál na špičkové instantní vojáky. Tak to aspoň vidím já, a neberte mi to! :-)



WebArchiv - archiv českého webu