povídka » Král Syrohlav
hodnotilo: 19
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Clive Barker

Král Syrohlav

originální název: Rawhead Rex
originál vyšel: 11/1984

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Gaarq  | **** 07.11.2009 14:40

zase něco pořádného. barker se opět pokusil o něco jiného, než je většina jeho povídek a celkem se zadařilo. nebýt několika manýristicky nechutných poznámek a nedotaženého hlavního námětu s dávnými obyvateli anglie, pak by to byla bomba.

Lucc  | ****1/2 13.05.2010 14:13

Dobře napsané varianta na staré téma: jakási nelidská rasa před věky zahnaná pod zem či do dálav se vrací a má chuť si zašpásovat. Tentokrát nejde o celou rasu, jeden exemplář docela stačí. Tento horror akcentuje významnou lidskou vlastnost vybičovat se k úžasným výkonům, když je člověk pod tlakem.

avatar2  | **** 03.03.2016 08:37

Opravdu bych nechtěl viděl do autorovy hlavy, musí tam být velmi nehezké věci. V téhle povídce sledujeme boj lidí jedné nešťastné obce s něčím, co mělo zůstat navěky pohřbeno. Autor děje využívá k popisům všech možných kombinací smrti/vzrušení/bo­lesti/nechutnos­tí, ale na to jsme u něj koneckonců zvyklí, ne? Rozhodně jedna z lepších povídek.

louza  | **** 07.11.2023 17:24

Docela syrový monster hunt. Líbí se mi imaginace s jakou Barker vytváří prastarého i s historickým kontextem. Škoda že tak tlačí na pilu a je nechutně explicitní. Jeho příběhy opravdu prožijete v akci se vším všudy. Bohužel někdy do detailů, které bych si možná i odpustil. Jinak ale skvělý.



WebArchiv - archiv českého webu