povídka » Další v řadě
hodnotilo: 15
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Další v řadě

originální název: The Next in Line
originál vyšel: 1947

Komentáře:
Gaarq  | *** 28.12.2018 09:48

bradburyho mexická se smrtí a mumiemi. povídka stojí na jediném, byť ne špatném nápadu, ale je moc roztahaná, aniž to nějak zvlášť pomáhá atmosféře. autor opět exceluje v těch nejintimnějších pasážích, subjektivní prožitky jsou líčeny velmi naléhavě a velmi působivě. pointa je jasná, ale trochu mi chybí něco mezi příběhem a jí samou, působí jako králík z klobouku.

jasonix  | ***** 25.05.2021 11:52

Hostina dojmů a představ. Další Bradburyho variace na nápěv degenerace mezilidských vztahů, postupně přecházející do temného rekviem. Rekviem nejen za vysněnou exotickou dovolenou ústředního páru… Kde jinde než v malebných kulisách Mexika s charakteristickou estetikou smrti? V podstatě veselou, ale pro cizince morbidní a strašlivou. Joseph a Marie sestupují do katakomb za mumiemi jako do podsvětí. Text je vůbec prošpikován symboly a aluzemi. Hamlet, Poe etc. Marie je zaživa pohřbená ve svém manželství, teď navíc odříznutá od světa bariérou cizího jazyka. Joseph je zaslepený honbou za zážitky, snímky a suvenýry pro přátele. Slepý a hluchý k Mariiným úzkostem. Se sadistickou zlomyslností terorizuje Bradbury jeho prostřednictvím Marii. Situace autor bravurně zasazuje do barvitého prostředí. Hyperrealisticky je dokresluje s využitím gest rukou a mimiky (živých i neživých protagonistů). Vrší s pečlivostí sochaře či spíš prosektora anatomické detaily těl. Navrch je faceliftuje fantaskními až psychedelickými vizemi. Napětí pomalu a drásavě stoupá jako hladina rozvodněné řeky. Vyplavuje kal, bahno a kostlivce ze skříní. Kompozice je promyšleně sklenutá a uzavřená. Zkrátka dílo vycizelované do posledního akordu. Bravo Maestro!



WebArchiv - archiv českého webu