povídka » Pohřební vlak Johna Wilkese Boothe/Warner Brothers/MGM/NBC
hodnotilo: 6
52%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ray Bradbury

Pohřební vlak Johna Wilkese Boothe/Warner Brothers/MGM/NBC

Kategorie: fantaskní

originální název: The John Wilkes Booth/Warner Brothers/MGM/NBC Funeral Train
originál vyšel: 07/2004

Komentáře:
louza  | *1/2 04.04.2019 10:17

Fantaskní krávovina o vlaku plném mrtvých celebrit. Zní to zajímavě, ale text je hluboce za očekáváním. Šlo vytěžit mnohem více.

Lucc  | **** 21.04.2020 11:21

Těžká povídka, obzvláště pro neamerického čtenáře. Myslím, že rozbor by v pohodě stačil na úspěšnou bakalářku. Já provedu nesmělé šnorchlování, protože na pořádná ponor nemám erudici ani motivaci.
Na začátku máme opět absurdní situaci, kdy jedna postava tahá druhou a pod palbou pro Raye typických dialogů-tak-trochu-mimo-téma se čtenář dozvídá co, kde, kdy a nakonec i proč. Jedním z klíčových prvků je spíše snový než scifi motiv o zachycování osobností historie na vázací předmět, který byl dějinně zásadní, na historický mem. V tomto případě jde o pohřební vlak Abrahama Lincolna. Co se ale děje okolo je fantasmagorie podobná noční můře. Proč se na mucholapku proplouvající historií lapají zákulisní velká zvířata šoubyznysu? Proč J. W. Booth? Lafayette? Má dojít ke změně historie pod dohledem lidí, kteří zařídí její „správné“ zpracování a předhození masám? Je to alegorie na mediální mrdky, kteří události nepopisují, ale na objednávku ohýbají? Je to alegorie na posledního spravedlivého, který zařadí vlaku zpátečku? A to stále plavu stále těsně pod hladinou Hranické propasti. Kdo chce, může se ponořit hlouběji a třeba konečně najít dno.



WebArchiv - archiv českého webu