povídka » Věc vkusu
hodnotilo: 6
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ray Bradbury

Věc vkusu

Kategorie: sci-fi

originální název: A Matter of Taste
originál vyšel: 07/2004

Komentáře:
Phoenix  | ***** 13.01.2017 16:58

Typická zápletka s prvním kontaktem se stává mnohem zajímavější, když zjistíme, z pohledu koho je vyprávěná. A že jsou lidé zabednění předsudky? To není nic divného a pavouk má prostě na lidské poměry příliš mnoho nohou.

louza  | ***** 10.04.2019 16:28

Skvělá povídka o kontaktu lidí s jinou civilizací, která je úžasná, jen…trochu odlišná. Krajino malebné, krásně podchycená psychologie postav, skvělé kontrasty a pointa. Perfektně napsané.

Lucc  | *** 12.05.2020 12:04

Asi jsem četl jinou povídku. Mírumilovní a filosofii milující pavouci z planety XY a jejich první kontakt s lidmi by se dal shrnout do motta „Dokud budete mít zavřené oči, bude vše v pořádku.“ Potud ještě dobré, ale na povídku je to málo. Zabil to konec, který se vyloženě nepovedl. Vím, co chtěl Ray říct, ale řekl to blbě a navíc nemá pravdu. Prostě si nemyslím, že lidstvo, které se dostalo až takhle daleko, by uvažovalo a jednalo takto. Proto se mi třeba přes všechny své kvality nezdálo i Resnickových Sedm vzorků z Odluvaiské rokle. Spisovatelé SF rádi vykreslují lidi jako primitivní, agresivní a kruté. Ale lidstvo, které dosáhne hvězd, takové nebude.



WebArchiv - archiv českého webu