povídka » Dejme šanci mravencům
hodnotilo: 18
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Frederik Pohl

Dejme šanci mravencům

Povídka vyšla i pod názvy:
Dejte šanci mravencům
Keď dáme možnosť mravcom

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: Let the Ants Try
originál vyšel: 11/1949

Komentáře:
quinnet  | **** 25.08.2015 13:53

Čo dodať k tejto klasike z éry zlatého veku SF? Myslím, že trochu zastarala, mutácie málokedy prebiehajú takto ideálne, ako by mohli dosvedčiť zoológovia pri dedine Pripyať. Keď však hodíme tento fakt za hlavu, máme v rukách skvelú poviedku, ktorá nám načrtne, ako by to dopadlo, keby zmutované mravce dostali čas k evolúcii.

Gaarq  | **** 29.08.2018 07:35

na začátku jsem si říkal, že je to jen další naivní antimilitaristická povídka své doby (jak už naznačil quinnet výše, genetika funguje opravdu jinak než si to autor představuje, plus, z povídky je pořád cítit ten premoderní vztah k morálce jako něčemu absolutnímu), ale autor dokázal docela překvapit a naivní tón úvodu se docela rychle změnil v docela realistický a drsný obraz světa. povídka má klasické rysy povídek o cestování časem (dle roku vydání je patrně i jejich průkopníkem) a závěr nenechá čtenáře na pochybách, že frederik pohl umí.

jasonix  | *** 27.01.2023 15:08

Z dnešního pohledu nijak překvapivá časovka. Samozřejmě, když si člověk uvědomí dobu vzniku (vyd. 1949), tak to mohla být celkem pecka. Osobně mi celá ta logika – pozor spoiler v závorce (logika „opravy“ evoluce tímto způsobem, potažmo celková dynamika vývoje) přijde zcestná a to i pod záminkou ušlechtilých pohnutek. Pointa úderná, leč vlastně očekávatelná. Nepříjemný pro mě byl osud hrdinových dětí, byť autor naštěstí nezacházel do detailů. Po této povídce asi trochu zanevřu na svého favorita Ferdu Mravence. :)



WebArchiv - archiv českého webu