povídka » Obchodníci z Venuše
v Top10 2
hodnotilo: 22
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Frederik Pohl

Obchodníci z Venuše

Povídka vyšla i pod názvy:
Obchodníci z Venuše 1/3
Obchodníci z Venuše 2/3
Obchodníci z Venuše 3/3
Obchodníci Venuše

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Heechee

originální název: The Merchants of Venus
originál vyšel: 07/1972

Komentáře:
lamahe  | ****1/2 17.10.2013 17:30

Pre mňa bez debaty najočakávanejší a zároveň rozsahom dominantný text zbierky a skutočný začiatok (časom vzniku) príbehu o Heecheoch. Čitateľ tu nájde to najlepšie z atmosféry prvého románu Gateway, ktorý je podľa mňa najlepším zo série a vyšiel päť rokov po tejto poviedke. Nenápadne, ale účinne úzkostlivá atmosféra tu s pomerne akčným príbehom vytvára kúzelný mix a prináša pocit, kvôli ktorému mám rád SF.

jasonix  | ****1/2 03.02.2023 09:15

Příběh je klasicky jednoduchý, dobrodružný. Psaný kombinaci drsného stylu a lehkosti. Ač tentokrát nejde o parodii ani o humoristickou povídku, je vypravěčova sebeironie zábavná. Musí hrát o čas, protože (maličký spoiler) autor mu zlomyslně pořídil zdravotní hendikep, tikající jako časovaná bomba. Vše se točí kolem tajemství heechee, které mě rozechvívalo už v Gateway (11/1976), Obchodníci jsou vlastně takovým preludiem k ní. Zdařilá kombinací SF a westernu mi evokuje dílo zcela jiné provenience, vydané shodou okolností ve stejném roce 1972 (náhoda?) – Piknik u cesty. Hned jsem dostal chuť si ho znovu přečíst). Artefakty, za kterými se tihle „heechee-kopové“ honí, metaforizují i tady prostou touhu po štěstí a lepší budoucnosti.



WebArchiv - archiv českého webu