povídka » Za vlády Kar-chee
hodnotilo: 4
65%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Avram J. A. Davidson

Za vlády Kar-chee

Povídka vyšla i pod názvy:
Za vlády Kar-chee 1/3
Za vlády Kar-chee 2/3
Za vlády Kar-chee 3/3

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Kar-Chee Reign
originál vyšel: 1966

Komentáře:
BorgDog  | **** 04.02.2011 23:23

Mocná hmyzí rasa Kar-chee při bleskové invazi smetla už dříve upadající pozemskou civilizaci jako hrst smetí. O nějakou tu stovku let později přežívají zbylí lidé spíš na úrovni starověku. Kar-chee se o ně prakticky nezajímají, pokud jim jdou z cesty, a pokud snad ne, umí si s nimi za pomoci svých „hlídacích psů“ rychle poradit. Ovšem brzy poznají člověka, který jim ukáže, že ani divochy není radno podceňovat.

Námětem to vypadá jako další tuctová postapo SF okořeněná „vyvoleným.“ Přesto se to čte velmi dobře – děj odsýpá, nikde nedrhne v tempu ani v logice a rovněž popisované akce nejsou efektně přehnané. Nekoná se žádná grandiózní bitva, spíše sledujeme první zárodek organizovaného odporu vrcholící jedním malým vítězstvím. K tomu se přidávají nenásilné úvahy o vývoji lidské společnosti se všemi klady i zápory představovanými hlavně Gasparovým fanatismem, stejně jako věrohodný popis jednání a myšlení nelidské rasy. Výsledek je překvapivě dobrý a zaslouží si možná i víc než 80%… kdyby podobných příběhů nebylo až moc…



WebArchiv - archiv českého webu