povídka » Tátův svět
v Top10 2
hodnotilo: 16
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Walter Jon Williams

Tátův svět

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Daddy's World
originál vyšel: 03/1999

Komentáře:
Majkl  | ***** 28.01.2010 17:05

Mrazivá poviedka o dokonalosti virtuálneho sveta, v ktorom žije umelá inteligencia – Jamie, syn stvoriteľa tohto sveta, svojho Tatka, ktorý vždy chce žiť ako normálna rodina. Walter Jon Williams na začiatku predstavuje dokonalý detský svet, ktorý je v skutočnosti svetom pod krištáľovo čírym pohárom – zdanlivo bez hraníc, no stále je tu nevidené sklo, ktoré nejde dať preč. Tie najlepšie úmysly zvyčajne končia najhoršie. Výborné.

Gaarq  | **** 19.04.2010 08:02

takřka dokonalé zužitkování námětu VR a života v něm. konflikt bytí (nebo nebytí?), mezilidských vztahů a instinktů, které často za nových okolností klamou. v druhé polovině začíná zpracování skřípat, je tu pár neuvěřitelných scén a původní síla vyprávění se rozplývá do šířky a ztrácí dech. pointa je více méně jasná, to by ale nevadilo, jen jsem ji čekal lépe formulovanou.

Julianne  | ***** 19.06.2010 12:50

Dle mého názoru nejlepší povídka Singularit. Nic nechybí ani nepřebývá; je tu silný a poměrně realisticky zpracovaný příběh.

jasonix  | ***** 01.01.2021 15:57

Tak to byla virtuózní jízda. Pokud by platilo rčení „jak na Nový rok, tak po celý rok“, můžu se letos těšit na samé skvělé povídky. Její index obraznosti, rozjímavosti i dojímavosti nasadil laťku hodně vysoko. Nejde jen o fantastickou simulaci světa a osobnosti, ale i o vývoj postav, rodiny a virtuálního světa s postupnou regresí. Obvykle je v rodinách předávána štafeta z otce na syna, ale tady je to nakonec opačně, takže děj vytváří úžasnou smyčku. Jsou texty, u kterých si krom děje či pointy pamatuji i co jsem udělal bezprostředně po dočtení – např. dal si panáka, šel si zaběhnout půlmaraton, nebo se pohádal se ženou :-) Tak tentokrát jsem měl intenzivní potřebu jít obejmout své děti. Pokud bych psal SF, takhle nějak bych to chtěl umět.



WebArchiv - archiv českého webu