povídka » Porozuměj
v Top10 3
hodnotilo: 47
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Porozuměj

Povídka vyšla i pod názvem:
Pochop
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Understand
originál vyšel: 08/1991

Komentáře:
idle  | **** 03.06.2011 15:39

Začátek povídky je trochu jako Růže pro Algernon – hlavní hrdina získává díky lékařskému zákroku vyšší inteligenci a najednou rozumí světu kolem sebe i sobě samotnému o pořádny kus lépe. A právě na poznávání, pochopení se zaměří i dál. Jeho popisy cesty k poznání jsou pochopitelně podané tak, abychom je vstřebali i my, obyčejní smrtelníci, takže nemůžou být úplné; přesto jsou zajímavé.

Čím víc o tom ale přemýšlím, tím víc mi tam některé drobnosti nesedí. Mám pocit, že takhle inteligentní a zvídavý člověk by si jistě našel chvilku na úvahy, které by závěrečnou scénu posunuly někam jinam nebo minimálně uspíšily.

Ale co já o tom můžu vědět, že?

Gaarq  | **** 05.11.2011 11:31

brrr, tohle ale byla studená povídka… odtažitá, hluboce nelidská. spousta zajímavých nápadů, vlastně další variace na téma podobné tomu z růží pro algernon: co to bude za bytost, až jednou člověk překoná svá dnešní inteligenční omezení. chiang se tu dostal na dost tenký led, snaží se nás přesvědčit, že jeho představy o tomto tématu jsou dosti realistické, aby unesly příběh. a mám obavy, že mě moc nepřesvědčil. poselství a přesah příběhu jsou mi jasné a líbí se mi, provedení už tak moc ne. což může být jen tím, že můj intelekt je notně zpozdilý a má fantazie pustá a prázdná.

Majkl  | ***1/2 11.11.2012 16:23

Chladná poviedka o dosiahnutí nadľudskej intelgencie a vecí s tým spojených. Opäť by som si prial výraznejšie zakončenie, na nedostatok emócií by som si asi nemal sťažovať, každopádne vo mne príbeh nevzbudil veľa pocitov okrem záujmu.

KeB  | **** 30.01.2014 19:01

Literární experiment s Algernonovskou tématikou psaný monologem hlavního hrdiny (drtivá většina). Tohle setkání s panem Chiangem už dopadlo lépe…

louza  | ***1/2 21.07.2014 14:08

Snaha o pochopení nepochopitelného. Chiang se do pokusů se nárůstem intelektu vžil velmi realisticky. Pěkný pokus, leč bohužel v rukou autora perly, jakou je příběh tvého života působí trochu uboze.

epco55  | ***1/2 23.10.2014 12:26

Výborný nápad a z počiatku aj výborné spracovanie. Ale ak postupuje odludčtenie hlavného hrdinu tak sa stráca zrozumiteľnosť poviedky. Samozrejme ide o zámer tak isto ako aj strata emocii, ale ruku na srdce každý čakal na zaver niečo ine.

gan112  | ****1/2 27.10.2015 11:37

Riadne ale v dobrom prepálená poviedka. Nuž ale viacej sa mi pačila akčna sekvencia z CIA ako druha časť ktora mohla byt prepracovanejšia a viac posthumána. Miesto toho sa autor zameral na inteligenciu ako na počitač, a aj ked to bolo nesporne zaujímave, radšej by som ten koniec videl (ako?) s nejakov zápletkov než ako súboj. Takto mi to neprišlo vymluvne.

MartinJ  | ***** 25.05.2021 20:32

Zajímavá úvaha, kam vede rozvoj duševních schopností. Vystačí si takový člověk s vnitřním světem? Budou ho ještě vůbec zajímat ostatní lidé, kteří už ho nikdy nebudou moci pochopit?



WebArchiv - archiv českého webu