povídka » Vzdušneci
hodnotilo: 16
63%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Neal Asher

Vzdušneci

Povídka patří do světa: Polity Universe

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: Snairls
originál vyšel: 02/1996

Komentáře:
Madam Brbla  | *** 14.09.2010 16:18

Pornografická spaceopera :-). Neal Asher čtenáři opět představí fascinující organismy, pro člověka s bujnou představivostí je to zajímavé čtení, ale střední pasáž je jak vystřižená z Hustleru. 64%

Lucc  | **1/2 17.09.2010 10:24

Po Janině komentu jsem se nemohl udržet a dílko si přečetl. Asher nás nešetří, prostě čtenáře šoupne do děje, uzemní exotickými výrazy i tvory a cizí biologií, kterou ale propojuje s nám známou (sršni, havrani, lidé). Je to jízda, má pozornost ale odbíhala, text ji nedokázal dostatečně přikovat. Navíc se mi nezdá pár biologických věcí, a to o inteligenci některých živočichů, ale hlavně, havrani se přece neživí sršni! Autorovi se nedá upřít fantasie a sexuální scény jsou také vykresleny zručně, celé mi to ale přišlo samoúčelné. Ne ani ten sex, ale celá povídka. Exhibice. Na nic moc víc nezbylo místo. Jako fragment světa Polity je to akceptovatelné, jako samostatná povídka jen tak tak.

PS: Zajímalo by mě, jak moc úpěšně Petr Kotrle bojoval s nástrahami překladu. Nemohu si totiž pomoci, ale pár obratů mi přijde podivných nebo nesmyslných. Možná za to může redakce, ale možná, že i mistr překladatel se někdy uklikne.

jasonix  | **** 01.03.2021 13:49

Oblíbený pubertální vtípek kdysi na gymplu zněl: Co je maximální sliz? Sex dvou slimáků v plivátku. :-) Vybavil se mi po více než 30 letech při téhle Asherově povídce. Sexuální orgie částečně lidských a částečně hmyzích jedinců uvnitř obřího šneka v záplavě slizu obohaceného afrodisiaky – to hned tak něco nepřekoná. Ale jinak tu jde hlavně o sršně. Typický Asher s jeho bizarnostmi, biotechnologiemi a hutným dějem. Tentokrát to působí malinko vytrženě z kontextu, ale závěr mnohé vysvětlí a dodá smysl.



WebArchiv - archiv českého webu