povídka » Opravář kol
v Top10 1
hodnotilo: 28
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Bruce Sterling

Opravář kol

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Bicycle Repairman
originál vyšel: 01/1996

Komentáře:
Majkl  | ****1/2 27.01.2010 20:49

Veľmi zábavná poviedka, u ktorej nevadí, že sa zbavila niektorých tradícií kyberpunku, ako je osamelý jedinec bez rodiny (Lyle má matku, ktorej srdce ťaží najmä jeho sexuálna neaktívnosť :)) či sex. Sterling jemne a vkusne sranduje, darí sa mu to skvele a pri čítaní som sa takmer nepretržite usmieval. Príbeh o oprávarovi bicyklov, čo dostane poštou podivnú krabičku, o ktorú ho chce pripraviť vláda cez skúsenú agentku, by mohol byť základom pre tradičný príbeh o odpore jednotlivca voči systému, no som veľmi rád, že v tomto prípade získava prevahu humor a netradičné bicyklové riešenia (napr. zneškodnenie agentky). Zakončenie vo mne zanechalo pocit spokojnosti, čím je Opravář kol príjemným úvodom zbierky. A v budúcnosti sa Sterlingovej tvorbe nebudem vyhýbať, práve naopak.

Gaarq  | **** 15.04.2010 07:44

tahle povídka je takřka ukázkovým originálním uchopením kyberpankových klišé. dělá z nich literaturu. představa chattanoožské zóny se mi líbí, nápad s antilibidáty také (i jeho použití), skvělá je mabel se svými postoji. inu, sterling umí.

BorgDog  | ***** 08.02.2011 23:45

Dosti známá a právem oceňována Sterlingova povídka z cyklu Chatanooga, Kyberpukový nádech jak ho většina čtenářů asi chápe je tu přítomný jen relativně slabě v pozadí příběhu. Spíše jde o sympatické postavy, nápad, něco málo k zamyšlení na téma vývoj společnosti, ale hlavně o humor. Jak už zmínil Gaarq, některé Mabeliny komentáře a odpovědi jsou prvotřídní – dohromady jedna z povídek, ke které se čas od času rád vracím znovu.

Dilvermoon  | **** 04.11.2011 08:26

Fascinující funkce set-top boxu a názorový přerod titulní postavy, částečné pragmatické vzdání se nezávislosti tváří v tvář výhodám. K tomu správně podivné městské prostředí a máme tu pohodovou zábavnou povídku.



WebArchiv - archiv českého webu