povídka » Zapuštěné zahrady
hodnotilo: 31
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Bruce Sterling

Zapuštěné zahrady

Kategorie: sci-fi

originální název: Sunken Gardens
originál vyšel: 06/1984

Komentáře:
SiriusChico  | ***** 06.10.2009 22:14

Docela depresivní kousek od Sterlinga. Možná právě díky té temnotě se mi tak líbila.

gan112  | ***1/2 27.10.2013 18:44

Celkom chápem prečo Sterling nechce pokračovať v séríí poviedok poťažmo románov z prostredia mechanistov a tvárnych. Stvoril svet. Teraz by mohol písať a písať doplňovať nové a nové príbehy do mozajky pretože román k tomu dáva obrovský priestor avšak asi by ho to už neuspokojovalo. Mňa tiež zo začiatku poviedka nudila, pretože som vedel že pôjde o terraformáciu a nejaký extra prepracovaný príbeh som nečakal. Forma ekologickej súťaže bol však skvelý nápad (a nie prvoplánový). Prekvapila ma však pointa. Najskôr sa mi zdala dosť mimo príbeh no doplňuje dalšiu čiastočku do mozajky fylozofie Schizmatrixu, do fylozofie ktorá môže byť nekonečná už ale nemôže byť nová. Uznajte je čas premiestniť sa k novému habitatu.

lamahe  | ***1/2 10.03.2014 13:10

Jediná poviedka chronologicky sa odohrávajúca mimo časový rámec románu (presnejšie po ňom), voľne nadväzujúca na Královnu Cikád. Teraformácia Marsu je v plnom prúde a mesto „kráľovských“ zo svojho bezpečného miesta na orbite vládne líniám tvárnych a kastám mechanistov živoriacich na povrchu. Títo sa z neho môžu odpútať len cez víťazstvo v tak trochu netradičnej súťaži s geneticko-ekologickým podtextom. V marťanských kráteroch sa však môže schovávať kadečo.

Lucc  | **** 30.09.2020 09:07

Na již výrazně terramofrovaném Marsu se odehrává soutěž šesti frakcí o nejlepší ekosystém ve vyhrazené části jednoho kráteru. Frakce z povrchu nesmějí, ale vítězi bude možná dovoleno se posunout po Žebříku na orbitu do habitatů, aby získal moc a prostředky k dalšímu výšvihu frakce mezi elitu, podíl na obchodování s Investory, a, a, a co vlastně? A za jakou cenu?

Kromě smrti Very Kellandové a pocitu viny za ni jde v Zapuštěných zahradách snad o jediný další schismatrický rozbor viny za chybná rozhodnutí, zda dopad politiky na ostatní bytosti, svědomí. Sterling si zde ukousnul sousto, kterého se možná zalekl a nejspíše proto v dalších příbězích z tohoto světa nepokračoval. Možná se bál, že by zjistil, že by jej musel celý napsat znovu a jinak.



WebArchiv - archiv českého webu