povídka » Drak zákeřník
hodnotilo: 4
63%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Avram J. A. Davidson

Drak zákeřník

Povídka vyšla i pod názvy:
Drak zákeřník 1/2
Drak zákeřník 2/2

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - fantasy

originální název: Rogue Dragon
originál vyšel: 07/1965

Komentáře:
BorgDog  | **** 04.02.2011 23:05

Volné pokračování povídky „Za vlády Kar-Chee.“ Opět jsme na Zemi, ovšem o pár století později, kdy se znovuzrozená společnost dostala zhruba na úroveň středověku a z kdysi obávaných a vražedných „velkých ďáblů“ Kar-Chee se stala chovná i lovná zvěř pro zábavu urozené šlechty. Možná až příliš urozené – jenže tak dlouho se chodí se džbánem…

V této novele Davidson mnohem výrazněji než v prvním díle mícha sci-fi a téměř fantasy prostředí do organického celku, který nepůsobí nijak násilně. Naopak, scény jako zbojnický tábor, recitace básní u ohně nebo příprava lovu na draka působí poetičtěji než kdejaká „krmná fantasy,“ přitom striktně vzato jsme stále v science fiction. Povídka je sice o něco pomalejší než „Za vlády Kar-chee,“ ale rozhodně se nevleče. Autor svůj svět nevykrádá, nýbrž stylově rozšiřuje a to se rozhodně cení.



WebArchiv - archiv českého webu