povídka » Oko za oko
v Top10 1
hodnotilo: 14
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Orson Scott Card

Oko za oko

Kategorie: sci-fi

originální název: Eye for Eye
originál vyšel: 03/1987

Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 11.10.2010 13:06

Kdo jiný by měl být schopen napsat skvělou povídku o chlapci se speciálními, znepokojivými schopnostmi než právě O.S. Card? Sedmnáctiletý Mick vypráví o svém životě, o osamělosti, o útrapách, jaké musel překonávat, o lidech, které zabil, o náboženském fanatismu a také o naději. Možná příběh občas pokulhává v logice, je však nesmírně čtivý a ani chvilku nenudí. Nevím, jak dopadlo rozpracování do románové podoby, ale povídka se panu Cardovi povedla na výbornou (byť imho ne na jedničku hvězdičkou). 85%

BorgDog  | ****1/2 05.02.2011 00:19

Nemohu než souhlasit se svojí předřečnicí. Čím déle nad touto povídkou přemýšlíte, tím temnější a znepokojivější se jeví. Ender je proti ní téměř večerníčkem. Určité chyby by se vážně našly, celkově jde ale o strhující čtení, a mimochodem je zajímavé, jak tvrdě se tu sám skalně věřící Card obouvá do náboženství. Škoda, že to nedělal častěji.

Každopádně po dočtení dost možná dojdete k závěru, že neuškodí, chovat se i k neznámým lidem okolo slušně. Protože když někoho naštvete, nikdy nevíte, co se může stát…

Julianne  | ***** 15.04.2011 20:58

Výborná povídka, tak silná a působivá, že se nedá dočíst jinak než jedním dechem.

Majkl  | **** 09.05.2011 13:45

Pútavý príbeh napísaný rukou majstra o fanatikoch, ktorí sa šľachtia medzi sebou incestom a veria, že ich schopnosť je darom od Boha, že sú vyvolení. Ak si odmyslíme Mickovu schopnosť, máme tu mrazivo reálny opis odvrátenej strany viery, opis vygumovaných mozgov, ktoré berú písmo sväté ako jedinú a nespochybniteľnú pravdu.

Gaarq  | *** 02.08.2018 18:33

docela slušný psychologický příběh o zvládání superschopností, který mi notně kazilo úplně zbytečné technoblábolení o jejich povaze. taky jsem moc nebaštil to křesťanské pozadí, ale amerika.



WebArchiv - archiv českého webu