povídka » Pohádka o počítači, který bojoval s drakem
hodnotilo: 10
62%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stanisław Lem

Pohádka o počítači, který bojoval s drakem

Kategorie: sci-fi

originální název: Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła
originál vyšel: 1964

Komentáře:
quinnet  | nehodnoceno 03.07.2015 13:53

Dosť ťažko hodnotiť tieto Lemove báje a bájky. V 60. rokoch kybernetika vo východnom bloku nebola moc rozvinutá a poňatie o nej mali len ľudia od fachu. Łem bol vizionár čo potvrdil aj v knihe Summa technologiae. A tieto príbehy sú vlastne také anekdoty k danej téme. Kráľ nadovšetko milujúci kybernetiku bojuje proti nešťastnou náhodou vzniknutému elektrodrakovi. pomáha mu kybernetický stratég. Stroje ma dušu, ego, sú náladové, geniálne a zároveň aj hlúpe. A čitateľ sa na to díva buď s nadhľadom alebo tieto skazky navždy zatratí.

jasonix  | ****1/2 12.12.2021 18:49

Kdepak, žádná princeznička na jídelním lístku, žádný konvenční Bajaja. Alebrž kyberneticko-matematická moralita o tom, že když člověk nepřítele nemá, musí si ho udělat. A také, že tak douho se chodí se džbánem pro vodu, až se elektronka utrhne. Plno vtipných nápadů a absurdních situací. Oslovila mě kdysi v Ikarii a teď po letech jsem si na ní s chutí smlsnul v Bajkách robotů.



WebArchiv - archiv českého webu