povídka » Legenda o Madoně z vrakoviště
v Top10 1
hodnotilo: 11
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

František Novotný

Legenda o Madoně z vrakoviště

Povídka vyšla i pod názvem:
Legenda o Madoně z Vrakoviště
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originál vyšel: 1985

Komentáře:
Gaarq  | ***** 04.12.2017 16:42

ve své době, ale i dnes, v české SF docela ojedinělý kousek a to nejen formálně, ale i obsahově. nejsa křesťanem, ty novozákonní paralely mě sice neberou, ale oceňuju jejich umnou transformaci do světa vrakoviště (není to copy&paste). formálně se tu autor vyřádil používáním kvazi-kralického jazyka, aby umocnil estetický zážitek, takřka dokonalé jsou komentáře k pasážím z legendy – úžasná parafráze vědeckého jazyka v nesvobodné společnosti (vládnoucí řád ekonomistů). jedním slovem – skvělé.

louza  | **** 11.12.2017 19:03

Povídka z tryptichu Človíčka a Pádu na nebesa má i díky své formě velké ambice. Ačkoli je dost těžká na čtení, je obtížné jí upřít kvalitu. Přesto bych byl raději, kdyby autor zvolil nějakou trochu víc lineárnější formu vyprávění. Je otázka jesli by však údernost povídky zůstala. Biblická parafráze není vůbec mimo, jen zkrátka nemusí nám línějším, kteří se chtějí bavit implicitně, úplně sednout.



WebArchiv - archiv českého webu