povídka » Johnny Mnemonic
v Top10 3
hodnotilo: 42
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

William Gibson

Johnny Mnemonic

Kategorie: sci-fi - cyberpunk - podle filmu/zfilmováno

originální název: Johnny Mnemonic ˙
originál vyšel: 05/1981

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
lamahe  | **** 05.09.2017 22:44

Gibson to so svojím útokom na vtedajšiu podobu SF myslel evidentne vážne. Johnny Mnemonic, aj keď už „neodpáli dekel“, má stále skvelú atmosféru a propriety, ktoré autor použil, sú stále dobrou šupou do ksichtu (aj keď, boxerskou terminológiou, je to teda skôr „front jab“, ako úplné KO). Cyberpunk vtedy ešte nemal svoje meno, ale táto poviedka už bola jeho neprehliadnuteľným poslom. Delfín Jones je nezabudnuteľnou vedľajšou postavou, tak ako je „zabijácky parket“ v hniezde Prim-Tekov nezabudnuteľným miestom. Mám chuť si pozrieť film.

louza  | **** 01.05.2021 22:57

Tak tohle muselo před čtyřiceti járy všem příznivcům i producentům tradiční sci-fi notně rozhodit sandál. Lidi předělaní na psi, kybernetičtí na drogách závislí delfíni louskající tajné šifry a hlavní hrdina, který pronajímá svojí hlavu jako přenosný disk. I dnes text působí novátorsky a to už je dávno překonaný. Gibson nedává čtenáři nic zadarmo stejně jako před ním Dick, nebo Miévile po něm svět ze své hlavy před čtenáře prostě položí a je na něm, jestli se v něm ztratí, nebo přežije. Není to veselé čtení a musí se k tomu přistupovat opatrně, ale stojí to za to.



WebArchiv - archiv českého webu