povídka » Dítě mé krve
v Top10 4
hodnotilo: 35
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Octavia Estelle Butler

Dítě mé krve

Povídka vyšla i pod názvem:
Dítě krve
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Bloodchild
originál vyšel: 06/1984

Komentáře:
Gaarq  | ***** 07.09.2009 21:30

ramani, varelse nebo djuři? „kontakt“ lidí a civilizace na lidech závislé. ovšem závislé způsobem, který z ní dělá nepřátele lidí, ač jimi sami být nechtějí. skvělá psychologická povídka o vztazích mezi inteligentními druhy. ps. při dalším čtení jsem nucen říct, že jsem z téhle povídky odvařený pořád.

Madam Brbla  | ****1/2 15.02.2010 10:05

Soužití lidí a mimozemšťanů v této povídce je pro můj žaludek obtížně stravitelné (děkuji pěkně za takový druh symbiózy), ale zároveň je „Dítě mé krve“ přesně takovou povídkou, jakou od Locusu očekávám: neotřelou, zajímavou, zcela nenásilně nutící k zamyšlení. 88%

Majkl  | **** 06.02.2011 18:15

Zaujímavý a sugestívny popis symbiózy mimozemšťanov a ľudí s dôrazom na psychológiu. Čím viac som sa blížil k záveru, tým viac som cítil, že nie je tu nadradený a podradený druh (aj keď to spočiatku vyzerá tak), ale vzájomná závislosť. Silné a miestami nechutné pocity sú zaručené.

jasonix  | ***** 26.01.2021 10:17

Propletenec rodinných a citových vazeb i vzájemné závislosti mezi lidmi a jejich symbionty. A vlastně i mezi lidmi navzájem. Autorka nešetří nechutnými detaily fyziologie a reprodukce, ale víc tu jde o sociální vztahy s možnou paralelou genderových rolí či rasové problematiky. Podání je zvláštně komorní, psychologizací postav a jejich konflikty mi připomíná Bergmanova dramata. Za mě plný počet.



WebArchiv - archiv českého webu