povídka » V okovech tohoto světa
hodnotilo: 19
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

V okovech tohoto světa

Povídka vyšla i pod názvem:
Z nebe se k nám sklání
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Upon the Dull Earth
originál vyšel: 11/1954

Komentáře:
noir  | ***** 12.04.2011 14:02

Atmosférická, myšlenkově bohatá, ale přesto příjemně plynoucí povídka o snažení jedné dívky vymanit se z okovů tohoto světa a důsledcích, k nimž takové jednání může vést, pokud má vedle sebe mladíka, který ji bezmezně miluje. Dick svým charakteristickým způsobem dekonstruuje realitu, tentokrát v čistě hororovém duchu. Ač je povídka stará už skoro šedesát let, působí dojmem, jako by vznikla včera; nadčasové psaní par excellence. Přemýšlím, co bych mohl vytknout. Nic mě nenapadá, takže dávám plné hodnocení. Tuším, že závěrečné scény a pointu si budu ještě dlouho pamatovat.

Honzeecheck  | ****1/2 21.07.2012 20:17

Typickej, geniální Dick…

jasonix  | ****1/2 06.12.2021 19:26

Co peklo jednou schvátí, to už nenavrátí. Jenže tohle není tak úplně peklo a navíc jistá chybička způsobí že … ne ne, víc nepovím. Velmi romantický začátek ve stylu tajuplné fantasy či ur-New Weirdu, pak se ale rozjede psychedelická jízda a parádní SF horor.



WebArchiv - archiv českého webu