povídka » Chrám
v Top10 1
hodnotilo: 22
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Chrám

originální název: The Temple
originál vyšel: 09/1925

Komentáře:
KeB  | ***** 22.05.2012 00:00

Skvělé válečné kulisy na ponorce, jeho výsosti, německého císaře. Edit: Jednoznačně vrchol knihy Hrobka. Skvělá atmosféra, dlouhé tak akorát…

Fouré  | ****1/2 09.06.2012 14:52

Nu, tak tady je vidět, že celá povídka byla psána v ovzduší ovlivněném prvoválečnou protiněmeckou propagandou. Ale to ani v nejmenším nevadí, neboť Lovecraft se tu předvádí ve své nejlepší formě. Ponorka ztracená uprostřed oceánu, tajemná soška a rostoucí šílenství všech zúčastněných – co víc si přát?

Lucc  | ****1/2 22.02.2013 09:30

Jako KeB si myslím, že nic v Hrobce není lepšího. HPL ukočíroval svou fantasii a dal ji do služeb výsledku, literárnímu efektu. Německá ponorka z WW1 na své podivné poslední cestě. Výborný je kontrast strohého prušáctví s něčím neorganizovaným a nepochopitelným. Autor musel mít na svou dobu i slušné znalosti oceánografie, geografie a asi i vojenské techniky (nebo to tak z textu alespoň vypadá).

louza  | ***** 02.01.2016 22:53

Zlatý fond. Výtečná atmosféra na pozadí velkoválečného konfliktu. Autor pomalu buduje atmosféru a dráždí čtenáře imaginací tajemných odkazů v hlubokých vodách oceánu. Ne nadarmo jde o první profesionálně publikovanou povídku. Skvěle napsané.

Gaarq  | ** 05.01.2021 09:37

lovecraftova fascinace monstrozitami všeho druhu v plné kráse, jenže místy to zavání až sebeparodií. většina popisů a vnitřních dialogů sice zdánlivě vzbuzuje fantazii nedořečeností a tajnosnubností, na druhé straně je zoufale schematická a neživotná. všechno je veliké, tajemné, honosné a děsivé. spešl magorizmus jsou ty prušácké kecy, ke kterým mi vyskakují obličeje herců z haló, haló!. pokus o kontrast prušácké pseudoracionality, odhodlání a mysteriózna podvodního chrámu v mém případě totálně selhal. docela chápu atraktivitu příběhu a být mi 14, asi byl také na větvi (koneckonců, tehdy jsem čítávála s nadšením součka i von dänikena), ale v 50 mi to přijde až směšné. tady i obecně, celkem se mi líbí mnohé lovecraftovy koncepty (cthulhu), ale velmi zřídka jsme se sešli i literárně.



WebArchiv - archiv českého webu