povídka » Rozum
v Top10 2
hodnotilo: 57
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Isaac Asimov

Rozum

Povídka vyšla i pod názvem:
Dedukce
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Reason
originál vyšel: 04/1941

Komentáře:
papuja  | ***** 28.05.2009 13:06

Povídka která je opravdu k zamyšlení. Ale také jsem se u ní dobře zasmál. Je o tom jak se robot na vyšší úrovni chová správně podle 3 robotických zákonů, ale také o tom jak Vás díky těmto zákonům odstaví na druhou kolej:))

lamahe  | **** 18.02.2011 12:19

Ďalšia variácia na tému troch zákonov robotiky. Nám známi „beta-testeri“ nových robotov Greg a Mike boli z Merkúru poslaní na vesmírnu stanicu, ktorá mega-laserom posiela slnečnú energiu Zemi. Skúšajú tu nový pokročilý typ robota, ktorý by mal nahradiť ľudské posádky a prevziať nad stanicou kontrolu. Jeho rozvinuté rozumové schopnosti však umožnia, aby sa to udialo pomerne nečakaným spôsobom, ktorý ponúka nejednu príležitosť na zamyslenie. Takmer som mal až problém to akceptovať, no napokon to bolo celkom osviežujúce poňatie troch zákonov.

Nelson  | ****1/2 12.06.2016 09:44

Problémy s robotem na vesmírné stanici. Jedná se o prvního robota nové řady s vyšší inteligencí. Jedním z nepředpokládaných dopadů této skutečnosti je to, že začne pochybovat o lidech jako stvořitelech robotů. Lidé se ho snaží přesvědčit o opaku, ale s náboženským fanatikem se nedomluvíš. Klasický Asimov, jde tedy o výbornou povídku.



WebArchiv - archiv českého webu