povídka » Snové putování k neznámému Kadathu
hodnotilo: 20
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Snové putování k neznámému Kadathu

originální název: The Dream-Quest of Unknown Kadath
originál vyšel: 1943

Komentáře:
KeB  | brak 22.08.2013 21:35

Pevnost dobyta! Mistře omlouvám se, ale před BRAKem vás zachránila až poslední část. Ta byla dokonce i zábavná. To předtím bylo peklo. Obávám se, že s touhle povídkou mám stejný problém jako u vaše přítele Roberta Ervina a jeho ALMURICa. Tohle prostě nejste vy, a nebo pokud ano, tak je to váše poloha, která mi bytostně nesedí. Četl jsem ji snad půl roku a do čtení se vyloženě nutil. Kdybych si nedal za cíl nastudovat vaši tvorbu vzdal bych to už dávno. A když nad tím tak přeýšlím a zvážím-li úsilí tomu věnované, nedostanete ani těch 10%. Nemohu jinak BRAK!

Laxik  | ****1/2 01.11.2016 12:35

Už vím, kde se se svým stylem inspiroval Ajvaz. Tady.

louza  | ***** 03.10.2019 16:20

Lovecraftův silmarillion. Jde o úplně jiný text než všechno co Lovecraft kdy napsal. Nejde ani tak o horror, ale o temnou fantasy, kde propriety tvoří některé části Lovecraftova mythosu. Hlavní hrdina Carter se tu noří do snů a putuje k neznámému vábivému městu v dáli. V cestě po fantaskních světech mu stojí prastaří, potkává se však i s mnoha příšerkami, které mu jeho útrpnou pouť usnadní. Novela vyniká skvělým emočním vyústěním, ale největší devizou textu je jeho nápaditost. Je to doslova gejzír fantasie a řeka nápadů do níž autor čtenáře hází, takže má co dělat, aby se neutopil. Text je hodně intenzivní a zhuštěný což zvyšuje nároky na koncentraci čtenáře. Povídka se určitě nečte snadno a minimálně rozsekání do kapitol by jí výrazně prospělo. Kdo se ale textu přizpůsobí a bude ho užívat s rozvahou a po malých doušcích, dočká se nevšedního literárního zážitku srovnatelného s kultovními milníky žánru.



WebArchiv - archiv českého webu